Spring naar inhoud

Gooidoekjes: De ultieme Reisgenoot voor Kinderen – Klein van Formaat, Groots in Vermaak!

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 6 juli 2023

Geen ruimte in de koffer of auto? Geen zorgen! Kinderen hebben op vakantieadres niet veel speelgoed nodig. Maar wat als je ze toch iets eigens wilt geven, dat klein, veelzijdig en perfect voor onderweg is? Daar komen doekjes om de hoek kijken! Ontdek de magie van dit ideale speelgoed dat past in elke reistas en kinderen van alle leeftijden vermaakt.

Baby's eerste zintuiglijke avontuur!

Doekjes zijn een absolute aanrader voor baby’s. Ze zijn bijna gewichtloos en transparant, waardoor ze veilig over het gezicht kunnen wapperen zonder dat het direct donker en eng wordt. Ze kunnen aan de autostoel, kinderwagen of het babybedje worden geknoopt, waardoor ze niet naar beneden vallen en altijd binnen handbereik zijn.
Blijf wel toezicht houden als een baby met een doekje aan het spelen is.

Oudere kinderen: Creativiteit zonder grenzen!

Maar doekjes zijn niet alleen geschikt voor baby’s. Ook oudere kinderen kunnen er veel plezier mee beleven. Het aanbieden van doekjes als open-end play activiteit is uitermate geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Ze kunnen de doekjes gebruiken om zich te verkleden, als poppenbeddengoed, als picknickkleedje voor hun knuffels of zelfs als bouwmateriaal voor kleine tenten of huisjes.

Motorische vaardigheden en coördinatie: De doekjes-challenge!

Doekjes opvouwen, als vierkant of als driehoek, oprollen, een knoop erin maken, het ergens aan vast knopen of meerdere doeken aan elkaar knopen … alles goede fijne motorische oefening. Hierbij wordt vingerbehendigheid en inschatten van kracht geoefend.

Dansen met doekjes: Een explosie van vrolijkheid!

De magie van beweging en kleur, een dansavontuur om nooit te vergeten!
De bewegingen van de handen of armen worden met dansdoekjes vergroot, wat een duidelijk effect geeft voor kinderen. De bewegingen kunnen zo beter worden uitgevoerd. Neem twee doekjes, een in elke hand, en je kunt symmetrische en asymmetrische bewegingen maken. Ook dansbewegingen waarbij de middellijn wordt gekruist, kunnen op deze speelse manier geoefend worden. Dit is een goede voorbereiding voor schoolse vaardigheden en ondersteunt de ontwikkeling van de hersenen. Denk ook aan een optreden op de camping.

In het water: Spetteren en spelen!

Dobberen, drijven en ontdekken – doekjes maken zwemmen nog leuker!
Doekjes kunnen zelfs mee het water in, waar ze drijven en zweven. Natte doeken hebben een unieke textuur en zorgen voor een bijzondere sensorische ervaring. Kinderen leren dat materialen verschillende eigenschappen kunnen hebben. In het zwembad kunnen ze worden gebruikt voor duikspellen, waarbij objecten worden verzameld en in de doekjes worden getransporteerd. Ook op het strand zijn doekjes perfect voor open-end play in het water en zand. Na het spelen kunnen de doekjes gemakkelijk worden schoongespoeld, wat op zichzelf al een sensorische ervaring is. Hang ze daarna op met een wasknijper en geniet van de wapperende doekjes in de wind.

Gooien en vangen: Plezier voor jong en oud!

Van vertraagde worpen tot het jongleren van doekjes, eindeloos speelplezier!
Doekjes kunnen ook worden gebruikt voor leuke gooi- en vangspelletjes. Ze zweven langzaam en kunnen op vertraagde wijze worden gevangen, wat ideaal is voor beginners. Je kunt zelfs een pittenzak in het doekje verstoppen, waardoor het doekje verandert in een werpzak. Hierdoor vliegt het doekje sneller, maar is het nog steeds gemakkelijk te vangen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Daarnaast is jongleren met doekjes een geweldige oefening voor oudere kinderen om hun coördinatievaardigheden te verbeteren. Doe als ouder rustig mee en kijk wie aan het einde van de vakantie het meest heeft geleerd.

Conclusie: Gooi de Doekjes niet Overboord op Vakantie!

Doekjes kunnen gemakkelijk worden opgevouwen en nemen weinig ruimte in beslag in de reistas. Ze zijn lichtgewicht en kunnen gemakkelijk worden gewassen, waardoor ze telkens opnieuw kunnen worden gebruikt. Hierdoor zijn doekjes het ideale speelgoedalternatief voor vakanties met beperkte ruimte. Ze bieden zowel jongere als oudere kinderen de mogelijkheid om hun creativiteit en verbeeldingskracht te gebruiken, terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor vermaak en plezier. Dus laat die overvolle speelgoedkoffer achterwege en geef doekjes een kans tijdens je volgende vakantie! Ze zullen je verrassen met hun veelzijdigheid en de eindeloze avonturen die ze kunnen bieden, zowel op het land als in het water.

Meer lezen:

Lees ook de blog van Kirsten ‘Beweegpleizer met gooidoekjes’  ….

Het zachte materiaal voelt lekker in hun kleine handjes en doordat ze er door heen kunnen kijken vinden ze het erg leuk de doekjes op hun hoofdje of voor hun gezichtje te houden.  Schaterlachen vindt plaats als een ouder of verzorger zelf het doekje op zijn/haar hoofd legt en de dreumes het doekje eraf mag trekken.

En de blog van muziekdocent Irene ‘Muziek op schoot met instrumenten en doekjes’ …

En alle kinderen houden van verstoppen: Kiekeboe, doekje voor je ogen of doekje over mama’s hoofd en … daar ben je weer.