Spring naar inhoud

Muziek op schoot met instrumenten en doekjes

Geschreven door: Irene Haket
Datum: 2 juli 2015

Bij de muziek op schoot les zorg ik voor veel afwisseling. In het begin staat er een mand met instrumenten in het midden waar op gespeeld kan worden. Zelf neem ik elke week een ander instrument mee. De blokfluit (ook wel toverfluit genoemd door mij, iedereen is meteen stil en aandachtig), accordeon, ukelele, gitaar, saxofoon of klarinet. De kinderen ervaren live het specifieke geluid van elk instrument.

instrumenten Collage

Zelf spelen ze dan mee op kleine instrumentjes zoals trommels, castagnetten, tamboerijn en sambabal. De muzieksets van Toys 42 Hands heb ik ook aangeschaft. De castagnet en het bijtje zijn eenvoudig te spelen en klinken mooi. Het trommeltje als voordeel dat het stokje eraan vast zit. Je kan er doorheen kijken en ook deze heeft een mooie klank.

2015-07-02 08.13.03

De andere set van rups, vlinder en lieveheerstbeestjes is ook prachtig vomgegeven. De vlinderfluit laat ik thuis, qua hygiene niet handig voor in de les. Maar de rups en de lieveheersbeestjes zijn ook prettig in het gehoor en de rups is ook goed voor de motoriek.

muziekinstrumenten

Waar je niet meteen aan denkt (mijn collega Muziek op Schoot docenten wel overigens) zijn de gekleurde doekjes. In de les wordt ook vaak gedanst en dit is extra feestelijk met doekjes. Ze worden eerst gebruikt om de wind mee te spelen, het liedje wie waa waaien, zwieren zwaaien past daar leuk bij. En vervolgens een swingend of klassiek muziekje erbij om op te dansen en te zwaaien.

muziek met doekjes

En alle kinderen houden van verstoppen: Kiekeboe, doekje voor je ogen of doekje over mama’s hoofd en … daar ben je weer.
Ik kan van harte de site www.muziekmethetjongekind.nl aanbevelen. Hier vind je informatie over muziek op schoot cursussen in het hele land en ideetjes en muziekjes om thuis of op het kinderdagverblijf mee te werken.

legler-kindermuziek-instrumentenset-rupskijk in de webshop naar muziekinstrumenten en doekjes