Spring naar inhoud

Beweegplezier met gooidoekjes!

Geschreven door: Kirsten van Daelen
Datum: 26 mei 2017

Onlangs heb ik een aantal gekleurde gooidoekjes besteld om er tijdens mijn les een leuke oefeningen mee te doen. De felle kleuren en zachte stof, zorgt er voor dat de kinderen direct op mij afstormen wanneer ik de sjaaltjes uit mijn tas haal. Allemaal willen ze een sjaaltje hebben. Het leuke is dat het meteen de creativiteit van de kinderen prikkelt. Sommige maken er met enkele doekjes een prinsessenjurk van terwijl anderen er vleugels van een vogel is zien. Op muziek maken we er leuke bewegingen mee. Zwaaien, vliegen, doekje op je buik, doekje op je hoofd.

Een voordeel is dat de doekjes van doorzichtig materiaal gemaakt zijn. Hierdoor is het op je doekje op je hoofd leggen nog leuker om te doen. Je kunt er namelijk doorheen kijken terwijl je loopt. We doen een leuke oefening op de lage balk. Ze mogen allemaal een doekje kiezen en deze op hun hoofd leggen. Doordat de doekjes van glad materiaal gemaakt zijn glijden ze makkelijk van het hoofd af. Hierdoor lopen kinderen mooi rechtop om het doekje niet te laten vallen. Precies wat we willen bereiken, kinderen nemen zo een mooie houding aan.

 

Ook mogen er zeepbellen worden gevangen met de doekjes. Ieder kind houdt een doekje vast terwijl ik de bellen in de lucht blaas. Enthousiast beginnen ze met hun doekje in het rond te zwieren en de bellen te raken. Wat is dit een prachtig gezicht, lachende kinderen, dwarrelende zeepbellen, en gekleurde zwaaiende doekjes.

Na afloop vragen enkele ouders waar ze de gooidoekjes kunnen krijgen, hier willen ze thuis ook wel leuke spellen mee doen.

gooidoekjes

Ook dreumesen blijken enthousiast te worden van de gekleurde gooidoekjes. Het zachte materiaal voelt lekker in hun kleine handjes en doordat ze er door heen kunnen kijken vinden ze het erg leuk de doekjes op hun hoofdje of voor hun gezichtje te houden. Schaterlachen vindt plaats als een ouder of verzorger zelf het doekje op zijn/haar hoofd legt en de dreumes het doekje eraf mag trekken.

Heerlijk om te zien dat kinderen van relatief simpel materiaal zo kunnen genieten.