Spring naar inhoud

Verticale knikkerbaan Tumble Trax

Geschreven door: Marieke la Verge
Datum: 6 september 2016

Een magneetknikkerbaan, ik moest even nadenken wat dat precies zou kunnen zijn toen ik er over hoorde. Maar knikkerbanen zijn met 3 jongens (6, 8, 10 jaar) en 2 fanatieke ouders in huis altijd erg in trek dus toen ik er een mocht testen waren we allemaal erg blij en benieuwd!

Uitpakken

Dat het die zaterdagmiddag in juli alweer regende was nu eens voordeel ;-).  Eerst maar eens uitpakken; in de doos zitten maar liefst 14 magnetische delen van zacht foam, 4 knikkers, een magnetisch doel en 10 activiteitkaarten. Mijn middelste zoon heeft een magneetbord op zijn kamer (lang leve Ikea) en daar gaan we deze baan op testen.

knikkerbaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeeldkaarten

Mijn jongste pakte als eerste de voorbeeldkaarten, de tekst staat er weliswaar in het Engels, Duits, Frans en Spaans op maar de afbeeldingen wijzen voor zich. Doordat alle stukken een andere kleur en/of print hebben had hij baan nr 1 zo nagemaakt. En dan komt het leukste; de knikkers laten rollen en testen of de magneetknikkerbaan goed werkt. Halverwege bleef de knikker hangen en zo leerde hij meteen dat ook de schuine helling van invloed is op de vaart die de knikker heeft. Toen hij hem daarna veel schuiner had gemaakt vlogen de knikkers door de kamer heen! Eh, dat was natuurlijk lachen maar dus ook iets tè schuin.

knikkerbaan1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opdrachten

De oudste probeerde ondertussen met zijn groep 7 Engels de opdrachten op de kaarten te lezen omdat hij erg benieuwd was wat er stond. Hij kwam een heel eind en bij onbekende woorden hielpen wij hem een handje. Er stonden uitdagende opdrachten en interessante vragen op. Zoals; komt de voorste knikker altijd als eerste in het doel? Of; hoe ver kun je het doel verplaatsen terwijl de knikker nog steeds in het doel valt? Wat een leuke manier om met de ruimtelijke oriëntatie bezig te zijn en al spelend nieuwe ontdekkingen te doen. Wat vooral de middelste erg leuk vindt is een symmetrische knikkerbaan maken en 2 knikkers precies tegelijk laten rollen om te kijken welke kleur er wint.

knikkerbaan2
Een beetje Joris en de Draak (van de Efteling) bij je thuis zeg maar. Het magneetbord dat wij hebben gebruikt was voor de meeste opdrachten groot genoeg maar een metalen deur, gladde radiator (met ribbels werkte het helaas niet) of koelkast zou ook ideaal zijn.

Veel mogelijkheden voor een Kinderoefentherapeut

Ik zie trouwens ook veel mogelijkheden voor in mijn praktijk (kinderoefentherapie Cesar) dus daar gaat de magneetknikkerbaan binnenkort ook maar eens naar toe.

Pincetgreep

Een hand vol knikkers er 1 voor 1 in laten rollen stimuleert de pincetgreep (belangrijk voor o.a. het leren schrijven) en de bewegingen van de vingers.

Namaken van voorbeelden

Het namaken van een voorbeeld om het ruimtelijk inzicht te verbeteren is voor sommige kinderen nog erg lastig en als je dan als ‘beloning’ de knikkers mag laten rollen als je een kaart af hebt, werkt natuurlijk erg motiverend.

Geschikkt voor kinderen met beperking

Omdat de baandelen gemaakt zijn van foam, zijn ze licht van gewicht en dus ook door kinderen met weinig kracht of een achterstand in hun motorische ontwikkeling makkelijk te verplaatsen.

Oogtraining

Door het volgen van de baan die de knikkers maken met alleen de ogen en dus niet met je hoofd, train je ook nog eens de oogmotoriek (belangrijk voor het leren lezen).

Mogelijkheden voor logopedie

Ik zie zelfs mogelijkheden voor mijn collega logopediste. Doordat het laten rollen van de knikkers steeds weer terug komt kun je het ook koppelen aan een klank of zin en kan het kind niet alleen een hoorbare maar ook een zichtbare prestatie leveren.

knikkerbaan4

Conclusie

De magneetknikkerbaan Tumble Trax  klinkt dus niet alleen bijzonder maar is ook heel uitdagend en veelzijdig speelgoed dat zowel thuis als op school of in een kinderpraktijk echt van waarde kan zijn!

Lees ook mijn nieuwse blog over de hubelino knikkerbaan.

learning-resources-magnetische-verticale-knikkerbaan

De magneetknikkerbaan is te bestellen in de webshop