Spring naar inhoud

9 redenen waarom je ieder kind een Hubelino knikkerbaan zou gunnen

Geschreven door: Marieke la Verge
Datum: 21 november 2018

Is jouw kind ook dol op Duplo?
Dan houdt het ook van hubelino!

1. Samenwerken van de handen

Duplo is van zichzelf al erg vrolijk en stimuleert je kind om beide handen te leren samenwerken wat een goede oefening is voor de oog-handcoördinatie. Wist je dat er ook een speciale stabiele knikkerbaan bestaat die je kunt combineren met Duplo? Dat is hubelino! Deze daagt je kind uit om nog leukere bouwwerken te maken en zo de knikkers te laten rollen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Ruimtelijk inzicht

Bouwen is een goede én leuke manier om het ruimtelijk inzicht te stimuleren. Bij deze knikkerbaan van hubelino zitten verschillende bouwvoorbeelden in een boekje van makkelijk naar moeilijk zodat je kind stap voor stap leert om de mooiste knikkerbanen te maken. Ook op YouTube zijn veel voorbeelden te vinden.Je kind leert spelenderwijs over hoe de zwaartekracht werkt en hoe je voor meer of minder snelheid zorgt.

3. Rustgevend effect

Het kijken naar de rollende knikkers heeft een rustgevend effect wat heel fijn kan zijn voor kinderen die overprikkeld (boos/verdrietig/angstig) zijn.

4. Onderscheidingsvermogen

Door de blokken en knikkers te bekijken, vergelijken en sorteren oefent je kind het onderscheidingsvermogen wat bijvoorbeeld belangrijk is voor het leren lezen.

5. Pincetgreep

Je kind oefent de fijne motoriek door de knikkers 1 voor 1 op te pakken met de duim en wijsvinger (oftewel pincetgreep) wat een goede voorbereiding is voor het leren tekenen en schrijven.

 

 

 

 

6. Beloningssysteem

De hubelino knikkerbaan is ook heel goed in te zetten als visueel beloningssysteem. Bijvoorbeeld bij kinderen die moeite hebben met eten. Voor elke hap verdienen ze een knikker die ze na het eten mogen laten rollen. Of om kinderen te stimuleren zichzelf aan te kleden, na elk kledingstuk een knikker laten rollen werkt heel stimulerend. In de praktijk gebruik ik het ook voor kinderen die bepaalde oefeningen moeilijk of zwaar vinden. Na elke oefening mogen ze dan direct een knikker laten rollen waardoor ze gemotiveerd blijven.

7. Plezier

Een knikkerbaan heeft een enorme aantrekkingskracht. Iedereen die hem ziet wil er mee spelen. Van jong tot oud geeft het energie en eindeloos plezier waardoor hij nooit ergens achterin een kast beland.

8. Rekenvoorwaarden

Door het zoeken van het aantal blokken en baanstukken dat nodig is oefent je kind met belangrijke rekenvoorwaarden als synchroon tellen (je kind wijst het blokje aan en telt tegelijk), herkennen van vormen en een volgorde. En het oefent met begrippen als hoger/lager, meer/minder en boven/onder.

9. Uitbreiding mogelijk

Je kind weet voor de komende jaren altijd een kado voor op het lijstje want er zijn heel veel leuke uitbreidingen van hubelino te koop die het spelen steeds opnieuw uitdagend en verrassend maken en de creativiteit en het logisch denken van je kind stimuleren.

 

Lees ook mijn blog over de “Verticale knikkerbaan Tumble Trace”

 

Er zijn verschillende setjes knikkerbanen te bestellen in de webshop