Playfoam Pluffle, sensomotoriek materiaal met veel prikkels

Pluffle: sensomotoriek materiaal getest door ergotherapeut Marina

Ik heb Pluffle uitgeprobeerd bij mijn oudste kleindochter (2 jaar en 10 maanden, voorlijke ontwikkeling).

Ze vond het reuze interessant!

Geen angst voor aanraken, wel onwennig, maar imiteert wel als ik aanraak, vastpak, balletje maak, vingers verstop, etc.
Door het ‘bewegen’ en de glinsters van de Pluffle geeft het veel visuele informatie. Dit vond ze leuk, maar ook wel een beetje vreemd en eng.

Het hield de aandacht lang vast!
Maar zij gaf zelf aan na 10 minuten: ’nu wil ik ermee stoppen’.
Het is dus best vermoeiend.

Algemene indruk:

*veel sensaties: taktiel wat vreemd, maar wel prettig. Visueel: zeer rijk, houdt aandacht vast, wel moeilijk begrijpbaar voor jong kind.
*leuk voorlichtingsfilmpje erbij. Ouder kind heeft veel meer eigen fantasie-mogelijkheden. Ik structureer het spel meer in de therapie-situatie. Bij kinderen die niet van ‘onverwachts’ houden moet je wel gedoseerd aanbieden.
*Pluffle therapeutisch goed inzetbaar. Ik denk bijvoorbeeld ook voor kinderen met hoge visuele afleidbaarheid (zoals bij ADHD bijvoorbeeld). Wel kind en materiaal goed kennen voordat je het therapeutisch inzet (vanwege kans op overprikkeling).
*voor oudere kinderen leuke nieuwe sensatie, die door tactiele informatie en visuele aantrekkelijkheid aandacht lang vasthoudt.
*gebruiksgemak: met de plastik ‘zandbox’ blijft Pluffle redelijk binnen de bak. Goed op te pakken om ook laatste stukjes in de koker te doen. Maar overprikkelde kinderen gaan graaien, gooien, ongecontroleerd spel, wat dan lastig te stoppen is.

Conclusie:

Ik zie zeker therapeutische mogelijkheden! Het is ook leuk om ’nieuw’ materiaal te hebben.
Ik heb nu genoeg aan 1 koker Pluffle (zeker, omdat de felle kleuren, glinsters en ‘bewegende deeltjes’ al voldoende visuele informatie geven zou ik niet snel 2 kleuren met elkaar combineren!).
De ‘houdbaarheid’ moet ik nog verder uitproberen.

Ergotherapeut Marina, van BetaZorg

Pluffle is in verschillende kleuren te bestellen in de webshop

Tanja Damhof-Wohlsperger

About Tanja Damhof-Wohlsperger

Geboren 1975 in Zuid-Duitsland. Voor de liefde naar Nederland gekomen. Samen ouders van Jessica (2002), Tom (2007), Rick (2007) en Kimberly (2007). Tweetalig opvoeden. Webshop eigenaar (Toys42hands is mijn vijfde kindje). Houdt van zon, zomer en tuinieren (lekker zwarte aarde onder de vingernagels). Pdd-nos is kind aan huis. Knutselen in alle vormen en kleuren (geniet ervan hoe de kinderen het oppakken en hun eigen draai eraan geven). Theedrinker. Probeert weer te lezen (sinds de geboorte van de drieling niet meer aan toe gekomen) en duikt dan helemaal in de verhalen in (aanrader: Buntschatten und Fledermäuse von Axel Brauns). Dyslexie in de familie. Geniet van de wekelijkse bodybalans les bij Jeffrey. Staat graag in de keuken om te bakken en te koken en geniet er dan van om samen te eten. Vindt uit eten gaan heerlijk, gebeurt niet vaak genoeg. Doe maar normaal mentaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *