Spring naar inhoud

Mad Mattr versus Pluffle

Geschreven door: Jorieke Kroeze
Datum: 25 september 2020

Ik schreef een vergelijkingsblog over MadMattr en Pluffle. Wauw! Ik ben fan en ons zoon van drie ook ;).

MadMattr

Wauw, het is alweer een tijdje geleden dat ik een blog mocht schrijven over sensorisch speelmateriaal. In mijn praktijk ben ik groot fan van MadMattr. Het is moeilijk uit te leggen wat het is, maar het houdt het midden tussen klei en kinetisch zand. Het is heerlijk zacht aan je handen. Plakt niet en laat ook niet die vervelende zandkorrels achter zoals kinetisch zand vaak de neiging heeft.

Op de verpakking staat dat het niet uitdroogt. Iets waar je met gewone klei natuurlijk al snel last van hebt. En écht het droogt niet uit. Ik ben echt fan van Madmattr.

Onbekend materiaal
Veel kinderen die ik vanuit mijn praktijk zie, kennen het niet. Sommige kinderen duiken er meteen in, andere kinderen zijn eerst voorzichtig, maar alle kinderen houden er van.
Vorige week nog, introduceerde ik het bij een jongen die tactiel overgevoelig is. Na een voorzichtige start durfde hij al vrij snel met twee handen iets moois te bouwen met de MadMattr.

Handig om mee te nemen
Het zit in een handige hersluitbare zak, die stevig genoeg is om het in te bewaren en mee te nemen. Iets dat ik ouders vaak adviseer. Zijn er regelmatig afspraken waarbij je kind even moet wachten, denk bijvoorbeeld aan een doktersbezoek, dan is MadMattr ideaal. Je kind kan er naar hartelust mee spelen. Het blijft nergens aan plakken, dus ook niet op kleding. Is het tijd om te gaan? Dan veeg je het bij elkaar, stopt het in de zak en gaat naar je afspraak. Omdat het niet uitdroogt kun je het ook makkelijk in kleinere porties meenemen en later weer samenvoegen.

Stevig en zandig te gelijk
Wanneer je meer druk uitoefent krijgt het meer de structuur van klei. Is het vaster van vorm en is het stevig genoeg om mee te bouwen. Wanneer je het voorzichtig behandelt wordt het meer zanderig. Heerlijk om mee te spelen, het door je handen te laten glijden en te zien wat het materiaal doet.

Het draagt niet echt een geur bij zich en ook na intensief spelen blijft er geen geur achter op je handen.

Playfoam Pluffle

Komt in een koker en heeft zichtbaar een bijzondere structuur. Mijn peuter van drie maakte de vergelijking met wormpjes en met een beetje fantasie kan ik zien wat hij bedoelt. Ook hier staat op de verpakking dat het nooit uitdroogt.

In de koker na kijken
Zelfs in de koker is het al een feest om naar te kijken. Het lijkt wel of het beweegt. De koker ondersteboven houden geeft al een verrassend effect.

Troep
Omdat ik niet weet wat ik kan verwachten besluit ik een plastic tafelkleed op tafel te gebruiken, aangezien onze houten eettafel niet helemaal vrij is van naadjes en kieren. Het gebruik van het tafelkleed is maar goed ook, jeetje wat is dit korrelig. Het geeft dan ook behoorlijk wat ‘troep’. Het blijft niet aan elkaar plakken.

Om stil van te worden
Het voelt ontzettend licht en heel rustgevend. Mijn drukke peuter wordt er zelfs stil van. Het beweegt in je handen en er is maar weinig voor nodig om het in beweging te krijgen. Wanneer je er hard in knijpt krijgt het een vastere, playfoam structuur, maar één keer knipperen en het weet zich alweer uit de vorm te friemelen.

Het is, net als Mad Mattr, eigenlijk nergens mee te vergelijken, maar om een goede gok te doen doet het mij het meest denken aan badschuim. Wel besluit ik snel een afsluitbare bak te zoeken, waar het in kan, zodat het boven de bak gevoeld kan worden en ik de Playfoam Pluffle niet overal terug vindt.

De Pluffle heeft de voor mij herkenbare playfoam geur. Niet heel sterk, maar wel waarneembaar. Na intensief spelen blijft deze geur ook aan je handen hangen. Voor kinderen die overprikkelen op geur daarom handig om even te checken of voor hen de geur oké is.

Overeenkomsten en verschillen

Gemeen: Uniek materiaal

Wat Mad Mattr en Playfoam Pluffle met elkaar gemeen hebben is dat het allebei uniek materiaal is. Ik heb nog niet eerder een soortgelijk materiaal gezien. Het is beiden materiaal wat uitnodigt tot ontdekken, voelen en friemelen en is heerlijk materiaal om even bij weg te dromen, geen voorop gezet plan te hebben en gewoon te ervaren. Allebei verrassend van vorm en textuur.

Niet te vergelijken:
Verder is het totaal niet te vergelijken. Mad Mattr is makkelijk om mee te nemen, terwijl ik dat bij de Pluffle niet zou adviseren, omdat het best wat troep geeft. Beide materialen zijn voor zowel tactiel overgevoelige, als ondergevoelige kinderen in te zetten. Hier in huis is het allebei niet meer weg te denken en is het huilen geblazen op het moment dat het mijn werktas in verdwijnt. Snel voor thuis dus ook maar wat Pluffle en Mad Mattr aanschaffen.

Producten in deze blog

Nog een blog over dit thema lezen?

En ook een klein filmpje kijken over Pluffle? Lees dan ook deze korte blog van ergotherapeute Marina “Pluffle: sensomotoriek materiaal getest door ergotherapeut Marina”