Spring naar inhoud

Sensoryspel napsneeuw: heerlijk materiaal om sensorisch mee aan de slag te gaan omdat er weinig materiaal vergelijkbaar is met hoe dit voelt

Geschreven door: Birgit Grandia
Datum: 11 januari 2022

Zelf sneeuw maken: winterpret aan tafel!

We dachten dat deze activiteit indrukwekkend voor de kinderen zou zijn, maar wij stonden als begeleiders ook even met verbazing te kijken hoe een klein dopje poeder in combinatie met water omgetoverd werd tot glinsterende sneeuw. Met een beetje poeder uit de verpakking hadden we al snel een heel bordje met sneeuw gevuld, klaar om de activiteit mee te starten.

Voelen en ervaren

Het was even spannend, want wat we op het bordje zagen hebben de kinderen nog niet zo vaak gezien. Samen met een jongen van 6 (zware vorm van autisme) gingen we op onderzoek uit. Aan de start was het zo spannend dat we hem, na zelf te laten zien hoe je kan voelen aan de sneeuw, voorzichtig moesten helpen. Ik hield zijn hand vast en samen voelden we met één vinger aan de sneeuw. Wat bijzonder is, is dat de sneeuw écht nat en koel aanvoelt, het was dan ook even schrikken toen de sneeuw aan onze vingers bleef plakken. Eén vinger werden er twee, tot we allebei onze hele hand in de sneeuw durfden te leggen.

Actie-reactie

Nadat het ijs gebroken was durfde de jongen meer op onderzoek uit te gaan. Zelf voelen en de sneeuw voorzichtig optillen. Ik mocht de sneeuw over zijn hand strooien waardoor het leek alsof het echt sneeuwde. Na enkele minuten viel het op dat de jongen mij begon te imiteren. Hij liet sneeuw uit de lucht vallen wanneer ik dit deed en volgde mij wanneer ik figuurtjes in de sneeuw tekende. Een klein geluksmomentje met deze jongen die het grootste gedeelte van de tijd in zijn eigen wereldje zit! Het was mooi om te zien hoe zijn spanning voor dit nieuwe materiaal af nam en hij steeds iets meer uit durfde te proberen. We verplaatste de sneeuw met onze handen van het bordje op het tafelblad en breidden ons spelgebied steeds iets verder uit. Aan het einde hadden we grote lol toen we ontdekten dat de sneeuw ook gegooid kon worden: sneeuwvlokken vlogen alle kanten op en we zaten helemaal onder. Dat is pas lekker spelen!

Eindoordeel

Voor onze doelgroep is dit heerlijk materiaal om sensorisch mee aan de slag te gaan omdat er weinig materiaal vergelijkbaar is met hoe dit voelt. Het is licht en geeft hierdoor een zachte aanraking maar is ook spannend omdat het een beetje blijft plakken. Naast als sensorisch materiaal kan je hierbij veel creativiteit kwijt: van fantasiespel met poppetjes/auto’s/dieren in de sneeuw tot een knutselactiviteit. Houd er rekening mee dat je redelijk wat tijd nodig hebt om op te ruimen: een nat doekje over de tafel zorgde juist dat de korrels bleven plakken. Na een stofzuiger door de ruimte te hebben gehaald was alles weer netjes. We merkten dat de sneeuw ook verleidelijk is om met de mond te ontdekken waardoor we enkele keren in hebben moeten grijpen, echter kan dit geen groot kwaad. Daarnaast vinden we het leuk dat je met een klein dopje poeder al een hele activiteit hebt en je dus lang speelplezier hebt van een verpakking. We kijken uit naar ons volgende ontdekmoment met deze sneeuw!

Producten in deze blog