Spring naar inhoud

Voetmotoriek stimuleren door veel op blote voeten te lopen over verschillende ondergronden

Geschreven door: Sanne Peters & Hanneke Geerts
Datum: 20 februari 2021

Sensorische siliconenmatjes

Wat worden kinderen toch telkens enthousiast als deze matjes tevoorschijn komen! Deze matjes dagen tastzin van de voeten én de handen uit en stimuleren o.a. de voetmotoriek. Kinderen gaan op de matjes staan en voelen met hun voeten welke structuur de matjes hebben. Het stimuleert de tactiele waarneming, welk matje hebben ze in hun hand en waar staan ze op? Zijn dit dezelfde? Wanneer kinderen durven kun je dit geblinddoekt doen, zodat ze alleen nog maar uit kunnen gaan van de tactiele waarneming van handen en voeten. Je speelt hierbij dus een memory door geblinddoekt dezelfde matjes bij elkaar te zoeken door te voelen met handen en voeten. Ook bij blotevoetenpaden, een parcours en springend van het ene naar het andere matje kunnen de siliconenmatjes gebruikt worden.

Voetmotoriek wordt gestimuleerd door de sensorische siliconenmatjes

Het is van belang dat de voetmotoriek zich goed ontwikkelt. De voeten hebben een directe invloed op de ontwikkeling van stabiliteit en balans. Het zorgt ervoor dat kinderen letterlijk stevig staan. Wanneer de voeten zich goed ontwikkeld hebben en de reflexen die hiermee samenhangen goed geïntegreerd zijn, is een kind in staat om de voeten af te rollen en voorkomt het o.a. tenenlopen. Een zwakke voetmotoriek kan een onderontwikkeld evenwichtssysteem tot gevolg hebben, waardoor er sprake is van een vertraagde ontwikkeling. Dit heeft invloed op de cognitieve vaardigheden, zoals spraak en abstract denken. Je stimuleert de voetmotoriek onder andere door veel op blote voeten te lopen over verschillende ondergronden.

De set sensorische siliconenmatjes bestaat uit vijf grote en vijf kleine matjes. Elk matje heeft een andere kleur en structuur, golven, sprieten, strepen, stippen en cirkels.

Meer lezen? Ook Corine van Touching Child Care heeft over deze matjes een blog geschreven. Zij geeft onder anderen 6 speelideeën met deze matjes.

Producten in deze blog