Spring naar inhoud

Verschillende grippers, hun specifiek en doelgrop

Geschreven door: Angela Rozema-van Koeveringe
Datum: 26 mei 2020

Grippers Toys42hands

Grippers Neon 4 stuks
Deze pencilgrip is gemaakt van zachte silicone en heeft 3 inkepingen voor de vingers.
Hij past om pennen en potloden met een kleine doorsnee en een ronde vorm.
De grip is vooral geschikt vanaf 6 jaar en ondersteunend bij het leren schrijven.
Het materiaal is lichtverend waardoor de pendruk kan verminderen. Ook is er meer grip op de pen door de anti-slip werking van de silicone.

Gripper transparant
Deze pencilgrip is gemaakt van zachte silicone. De grip is vrij dun waardoor de dunne diameter behouden blijft en je vooral een anti-slip werking hebt om het schrijfmateriaal.
De grip past op een potlood met een dunne diameter en ronde vorm.
De diverse structuren geven allen een verschillende sensorische ervaring; ook geschikt voor prikkelzoekende kinderen!

Schrijf het rechts gripper/
Schrijf het links gripper
Deze pencilgrip is speciaal gemaakt voor het aanleren van een juiste pengreep. Er is een variant voor rechts- en linkshandigen.
De grip leert automatisch de juiste vingerpositie aan door de 3 inkepingen in de vis.
Er is een sensorische input doordat je het potlood door de grip heen blijft voelen; dit geeft het kind extra feedback.
De grip is te gebruiken vanaf het moment dat er sprake is van een duidelijke voorkeurshand bij het kind. Gemiddeld zal dit zijn rond de 5 jaar.
Wissel hierbij het gebruik van de gripper ook af met het kleuren met andere materialen zoals onze diverse krijtjes.
Echter vanaf 7 jaar is een kleinere grip aan te raden vanwege het aanleren van de vingerbewegingen die nodig zijn voor het vloeiend en snel leren schrijven. Blijft een juiste vingerpositie een probleem, dan is dit een speelse en duidelijke hulp!

Driehoek foam gripper zacht
Deze pencilgrip is gemaakt van zachte foam. Hij heeft een grotere doorsnee. Dit zorgt voor een grotere diameter van het potlood, maar ook voor meer weerstand bij het knijpen in het schrijfmiddel, de potlood of pen. Dit kan helpend zijn bij een te hoge pendruk.
De driehoeksvorm geeft duidelijk aan welke positie van de vingers de juiste is.
De gripper is vooral geschikt vanaf 6 jaar.

Driehoek gripper
Deze pencilgrip is gemaakt van glad plastic. Hij voelt vrij hard aan, waardoor er een duidelijke feedback naar de vingers is. De driehoeksvorm geeft aan welke positie van de vingers de juiste is. De gripper veert niet mee; hij is minder geschikt bij een hoge pendruk; de driehoek foam gripper is dan een beter alternatief.
De gripper is geschikt vanaf 6 jaar.

Pencil grip zacht (gripper zacht)
Deze pencilgrip is gemaakt van glad plastic. Hij heeft een grotere doorsnee. Dit zorgt voor een grotere diameter van het potlood, maar ook voor meer weerstand bij het knijpen in het schrijfmiddel, de potlood of pen. Dit kan helpend zijn bij een te hoge pendruk.
De organische vorm geeft niet alleen de juiste positie van de 3 schrijfvingers aan, maar begeleid ook de juiste stand en schrijfhoek in de vingers.
De gripper is vooral geschikt rondom het leren schrijven en bij oudste kleuters, dus ongeveer van 5 tot 8 jaar.
Echter vanaf 7 jaar is een kleinere grip aan te raden vanwege het aanleren van de vingerbewegingen die nodig zijn voor het vloeiend en snel leren schrijven. Blijft een juiste vingerpositie een probleem, dan is dit een goede hulp.

Pencil grip cross-over
Deze pencil grip heeft dezelfde eigenschappen als de Pencil grip zacht. Hij heeft echter 1 belangrijke extra eigenschapje. Dat is het afdakje voor de duim en wijsvinger, de twee leidende schrijfvingers. Dit kan vooral helpend zijn bij een kind dat de duim over de wijsvinger houdt tijdens het schrijven; een laterale pengreep.
Is dit zichtbaar bij uw kind/leerling? Dan kan dit een uitkomst zijn!
De overige eigenschappen zijn gelijk aan die van de pencil grip zacht, zonder afdakje: Hij is gemaakt van glad plastic. Hij heeft een grotere doorsnee. Dit zorgt voor een grotere diameter van het potlood, maar ook voor meer weerstand bij het knijpen in het schrijfmiddel, de potlood of pen. Dit kan helpend zijn bij een te hoge pendruk.
De organische vorm geeft niet alleen de juiste positie van de 3 schrijfvingers aan, maar begeleid ook de juiste stand en schrijfhoek in de vingers.
De gripper is vooral geschikt rondom het leren schrijven en bij oudste kleuters, dus ongeveer van 5 tot 8 jaar.
Echter vanaf 7 jaar is een kleinere grip aan te raden vanwege het aanleren van de vingerbewegingen die nodig zijn voor het vloeiend en snel leren schrijven. Blijft een juiste vingerpositie een probleem? En blijft de laterale greep zichtbaar? Dan is dit een goede hulp.

Jumbo Pencil grip
Dit is de grote broer van de pencil grip zacht. Hij heeft een grotere lengte. Dit maakt hem vooral geschikt voor kinderen met een motorische beperking. Denk hierbij aan een spastische hand, jeugdreuma, aangeboren afwijkingen enz.
Voor het goed aanleren van een normale schrijfmotoriek is de grip te groot. Het is vooral een aanpassing van het reguliere schrijfmiddel.
De organische vorm geeft niet alleen de juiste positie van de 3 schrijfvingers aan, maar begeleid ook de juiste stand en schrijfhoek in de vingers.
Het zachte materiaal vangt ook de knijpkracht op. Hierdoor kan de pendruk verminderen.
De jumbo grip is minder geschikt voor hele jonge kinderen vanwege de grote diameter en lengte. De gripper is …. cm lang.

Stetro grip
Deze kleine grip is al jaren een must-have bij het leren schrijven. De unieke vorm geeft de juiste vingerpositie aan bij het leren schrijven; de drie schrijfvingers hebben een eigen positie. De pijl aan de zijkant geeft de juiste richting aan voor links en rechtshandigen: pijl naar de punt van het schrijfmiddel voor linkshandigen, pijl omhoog voor rechtshandigen.
De grip is klein in doorsnee. Hierdoor ligt de nadruk van het vasthouden van het schrijfmiddel op de vingertoppen; een belangrijke reminder van de juiste uitgangshouding om te leren schrijven met een dynamische pengreep.
Dat maakt de stetro-grip vooral geschikt vanaf 6 jaar, bij oudste kleuters en in groep 3.
Is er een hoge penduk of nog moeizame greep met de juiste vingers? Kies dan een grip die groter is en meer weerstand biedt, zoals de pencil grip.

Let op: Begeleiding en oefening voor het aanleren van een goede pengreep en dynamische schrijfmotoriek blijft van belang. Een gripper dient alleen ter ondersteuning hiervan kortdurend gebruikt te worden.