Spring naar inhoud

(Tover)zand een must voor de ontwikkeling!

Geschreven door: Bernarda Geurtzen
Datum: 11 juni 2015

Soms hoor ik ouders zeggen dat ze de zandbak de deur uit hebben gedaan, omdat het zoveel troep in huis gaf. Mijn hart huilt dan een beetje omdat zij niet door hebben dat spelen met zand een elementaire activiteit is voor kinderen én een voorbereiding is op het schoolse leren.

toverzand blog2

Kinderen spelen omdat ze dat leuk vinden. Ze spelen vanuit een intrinsieke motivatie. Jonge kinderen leren door experimenteren, exploreren en manipuleren en maken zo de wereld om hen heen eigen. Een kind dat speelt is ontspannen, nieuwsgierig, betrokken en bouwt aan een gevoel van bekwaamheid.

toverzand blog3

En al dat spelen en leren begint bij waarnemen* en dat doet je kind met al zijn zintuigen: de oren, ogen, neus, tong en de huid.
Waarnemen is de basis voor de ontwikkeling van je kind. Door het toverzand te zien, te voelen, te ruiken, misschien wel te proeven (dat kan geen kwaad)leert het kind aandacht te richten en deze aandacht even vast te houden.

toverzand blog1

Je kind komt ontzettend veel te weten als het de zintuigen gebruikt, zijn aandacht richt en even weet vast te houden. Hij krijgt op die manier veel informatie tot zich. Informatie die hij nodig heeft om de wereld om hem heen te begrijpen.

toys42hands blog4

*Waarnemen is een denkvaardigheid. Een denkvaardigheid is een soort gereedschap die kinderen in staat stelt de complexiteit van de wereld te begrijpen en om oplossingen voor problemen te bedenken.

zaubersand-toverzand-livingsand-bigverschillende maten toverzand zijn in de webshop te vinden