Spring naar inhoud

Stoeltje otto: evenwicht, ervaren van bewegingen, contact maken met de grond

Geschreven door: Els Rengenhart
Datum: 15 juni 2016

Balance Otto, een ‘stoeltje’ om laag bij de grond op te zitten. Het lokt vooral uit tot bewegen en om de grenzen van je evenwicht op te zoeken. Daardoor helpt het om je aandacht te richten op wat je aan het doen bent.

startplaatje otto

 

De Balance Otto is een stevig hardplastic T-vormig stoeltje van 22 cm hoog. Het bovenstuk van de T dient om te zitten en meet 24 bij 24 cm. De voor- en achterkant van de zitting zijn iets verhoogd. Op de zitting zelf is reliëf aangebracht waardoor je er prettig op zit en er niet snel vanaf glijdt. De poot van de T rust op de grond en is zowel aan de zijkanten als aan de voor- en achterkant iets afgerond waardoor het uitlokt tot bewegen.
Op de website van toys42hands kwam ik dit balansstoeltje tegen. Het deed me denken aan de T-stoeltjes die Jean Ayres al meer dan 40 jaar geleden adviseerde om bij kinderen met SI problemen te gebruiken. Die stoeltjes bestonden uit twee plankjes multiplex die loodrecht op elkaar – in de vorm van een T – werden geschroefd. De bedoeling was om op het T-stoeltje te blijven zitten en daarbij ook nog een balspel of een andere activiteit te doen. Dat was op zich nog niet zo eenvoudig. Het gevolg was dat de meeste met kinderen SI problemen er, of heel krampachtig op zaten, of er voortdurend afvielen.

stoeltje otto Collage

 

1. Evenwicht
Dit balansstoeltje is een sterk verbeterde versie van het oorspronkelijk T-stoeltje. Dat komt vooral door de afgeronde kanten aan de onderkant van de poot van de T en de vormgeving van de zitting. De afgeronde kanten zorgen er voor dat je niet statisch je evenwicht moet bewaren door stil te zitten maar dat je de poot van de T steeds enigszins over de grond moet verplaatsen om je evenwicht te bewaren. Dat gebeurt bijna automatisch. De afgeronde kanten van de T lokken ook uit tot bewegen. Daarbij zorgen de iets verhoogde voor- en achterkant en het reliëf van de zitting er voor dat je er niet zo gemakkelijk afglijdt. Het stoeltje kan voor heel veel doeleinde worden gebruikt. Hieronder enkele suggesties.

2. Bewegingsspel
Zitten op het stoeltje geeft vooral bewegingsplezier. Hoewel het stoeltje uit zichzelf niet blijft staan, is het toch niet heel erg wankel als je erop zit. Je moet wel met je billen als het ware door het stoeltje heen de grond voelen. Je gebruikt dan de grond om je evenwicht te bewaren door je steeds iets over die grond te verplaatsen. Dit alles is alleen mogelijk als je er stevig op zit met je voeten gesteund op de grond. Dit lokt automatisch uit tot bewegen en gewicht verplaatsen eerst vooral zijwaarts. Maar als je er een tijdje op zit ook achterwaarts waardoor je het steunpunt van het stoeltje nog kleiner maakt. Je kunt dan zelfs met het stoeltje rondjes draaien.

otto CollageAndere spelletjes
Door te balanceren op het stoeltje met je billen en de steun van je voeten, vergroot je als het ware de bewegingsmogelijkheden van je armen, je hoofd en je romp. Daardoor is het stoeltje heel geschikt om allerlei balspelen en andere activiteiten zoals bellenblazen, bewegen op muziek, en gekke gezichten trekken en geluiden maken.

otto 3 jaar Collage2. Contact maken met de grond
Voor alle kinderen is bewegen belangrijk maar vooral als je als kind een sterke bewegingsdrang hebt, is het leuk en waarschijnlijk ook nog nuttig om regelmatig op dit stoeltje te gaan zitten. Doordat je je bewegingen als het ware ‘grondt’ zal de hele sterke bewegingsdrang langzamerhand wat afnemen. Door de steun op de grond van je voeten en de punt van T, worden je bewegingen door de grond min of meer tegengehouden. Om toch op het stoeltje te kunnen blijven zitten en het minder hard aan te laten komen, reageer je daarop door je voeten en de punt van de T over de grond te verplaatsen. Je gewicht komt dan niet op één punt op de grond terecht maar wordt daarover verdeeld. Dit ‘verdelen’, verplaatsen over of steun nemen op de grond keert de beweging als het ware om. Je bewoog eerst richting de grond maar door steun te nemen op die grond wordt je beweging omgekeerd en gebruik je de grond om je evenwicht te houden. De grond wordt dan het stabiele punt van waaruit je beweegt. Dit wordt ook wel ‘gronden’ of ‘aarden’ genoemd.

otto beweeg Collage

4.  Aandacht richten
Om op het stoeltje te blijven, moet je er met je billen stevig op blijven zitten, zodat je voldoende druk op het stoeltje uitoefent. Omdat het steunpunt van het stoeltje iets is afgerond moet je daarbij ook voortdurend kleine corrigerende bewegingen maken. Gelukkig lokt het stoeltje dat bijna automatisch uit, je hoeft er weinig aandacht aan te besteden. De noodzaak om op deze manier voortdurend je evenwicht te bewaren, zorgt ervoor dat het gemakkelijker is om alert of geconcentreerd te blijven. Je bent dus minder snel afgeleid. Dat komt vooral door het voortdurend activeren van je evenwichtsorgaan en de informatie uit je spieren, die er samen voor zorgen dat er voldoende druk op het stoeltje blijft. Dat gebeurt bijna automatisch. Meerdere keren per dag – minstens drie keer en minstens vijf minuten – op het stoeltje te zitten, zal ook de rest van de dag invloed op je alertheid en concentratie kunnen hebben.

otto spelen Collage

Andere praktische toepassingen voor kinderen en volwassenen
De Balance Otto is voor kinderen, ongeveer vanaf 3 of 4 jaar, heel geschikt om als ‘stoel’ te gebruiken bij het spelen op de grond of bij een lage tafel. Of bijvoorbeeld bij het kijken naar de televisie of het spelen met een tablet. Zet het ‘stoeltje’ binnen handbereik en een kind zal zelf waarschijnlijk nog veel meer mogelijkheden ontdekken.
Hoewel ik in eerste instantie dacht dat het alleen voor kinderen was, vind ik het zelf ook heel prettig om op te zitten. Het kan dan ook heel goed door volwassenen worden gebruikt. Bijvoorbeeld door ouders met jonge kinderen, therapeuten, leerkrachten en anderen die beroepsmatig veel met kinderen op de grond werken of spelen.
Daarnaast kun je ook , zeker als volwassene, op het ‘stoeltje’ zitten door niet met je voeten maar met je onderbenen, van je knieën tot aan je tenen, op de grond te steunen. Je zit dan zelfs nog wat stabieler. Op deze manier kan de Balance Otto heel goed als meditatiebankje of stoeltje worden gebruikt.otto volwassen Collagejtoys-balancestoel-otto

Het stoeltje otto is te bestellen in de webshop