Spring naar inhoud

Spelideeën kinderyogakaarten – Helen Purperhart

Geschreven door: Karen Mee
Datum: 4 februari 2017

Ook als je kind een beperking heeft kan bewegen heel leuk zijn! Misschien gaat het iets anders dan bij het gemiddelde kind maar er is genoeg om te doen. Zoals yoga met behulp van de kinderyogakaarten van Helen Purperhart. Hieronder kun je een aantal ideeën vinden. Heb je zelf ook leuke ideeën? Laat dan een reactie achter hieronder!

Lees de instructiekaartjes van tevoren door. Daarin staat onder andere dat het belangrijk is om je kind te laten voelen of een houding nog prettig voelt. Zo leert je kind zijn eigen grenzen kennen en aangeven en yoga is zeker niet bedoeld om vervelend te voelen en over grenzen heen te gaan. Daarnaast staan er in de instructiekaarten nog andere handige aanwijzingen.

Spelideeën

–       Doe na wat er op de kaarten staat. Ik had zelf de neiging om van tevoren al te selecteren op wat ik dacht wat mijn dochter wel en niet zou kunnen maar toen ik dat los liet en we bij kaarten kwamen die ik niet zag zitten, bleek mijn dochter ze toch te kunnen met wat kunst en vliegwerk. Heel goed voor het lichaamsbewustzijn van je kind (en jouzelf ;).

–       Maak een parcours door je huis. Sommige yogakaarten geven een bewegende houding aan, bij anderen moet je heel stil zijn. Maak er een spannend verhaal van (in de jungle allemaal dieren tegenkomen bijvoorbeeld).

–       Zoek samen alle blauwe/gele/of een andere kleur kaarten uit, trek een willekeurige kaart uit de stapel of zoek alle dieren die in de zee/het bos leven. Doe de houdingen na. Zo kom je misschien tot yogahoudingen die jij en je kind niet snel zelf zouden uitzoeken.
bos yoga

–       Doe elke dag samen een ‘houding van de dag’.

–       Beantwoord samen de vragen die op de kaarten staan (bijvoorbeeld: Hert: Ik ben een hert en ik ben voorzichtig. Wanneer ben jij voorzichtig? Of : Zeehond: Ik ben een zeehond en ik voel me vrij in het water. Wanneer voel jij je vrij?). De vragen zetten jou en je kind aan het denken en misschien leer je nog dingen over elkaar die je niet wist.
hert yoga

–       De vragen zijn ook een goede aanleiding om meer te leren over de dieren waar de vragen bij staan. Bijvoorbeeld Kameleon: Ik ben een kameleon en ik maak mezelf onzichtbaar. Je kan dan samen uitzoeken hoe een kameleon dat doet en waarom hij dat doet.
yoga cameleon

kinderyogakaartenDe kaarten zijn in de webshop te bestellen.

 

 

 

Heb je mijn eerste blog over gelezen, als ik de kaarten met Lin aan het uitproberen ben:

yogakaarten