Spring naar inhoud

Sensory aquafaba schuim

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 27 juni 2023

Het vinden van creatieve en stimulerende activiteiten voor kinderen kan soms een uitdaging zijn. Gelukkig is er een boeiende en verrassende activiteit waar kinderen van kunnen genieten: aquafaba sensory foam. Aquafaba, het vocht van kikkererwten, kan worden omgetoverd tot een luchtig en schuimig mengsel dat niet alleen leuk is om mee te spelen, maar ook de zintuigen van kinderen stimuleert.

Wat is aquafaba?

Aquafaba is de vloeistof die overblijft na het koken van peulvruchten zoals kikkererwten. Het heeft de eigenschap om op te schuimen vanwege het gehalte aan zetmeel en eiwitten. Hierdoor kan het worden gebruikt als vervanger voor eieren in veganistische recepten. Aquafaba wordt gebruikt om luchtige texturen te creëren in gerechten zoals meringue en slagroom. Het is een populair ingrediënt voor veganisten en mensen met een eierallergie.

 

Waarom is aquafaba ideaal om mee te spelen?

Aquafaba schuim is ideaal om mee te spelen om verschillende redenen:

  1. Minder voedselverspilling: Aquafaba wordt gemaakt van het kookvocht van peulvruchten, wat normaal gesproken vaak wordt weggegooid. Door aquafaba te gebruiken, wordt voedselverspilling verminderd en krijgt het een nuttige toepassing.
  2. Sensory motoriek: Het spelen met aquafaba schuim kan de zintuiglijke en motorische ontwikkeling stimuleren, vooral bij kinderen. Het heeft een unieke textuur die interessant en leuk is om mee te experimenteren.
  3. Natuurlijk product: Aquafaba is een natuurlijk product dat geen kunstmatige toevoegingen bevat. Het wordt rechtstreeks verkregen uit plantaardige bronnen, waardoor het een veilig en gezond alternatief is voor andere soorten schuim.
  4. Niet giftig en veilig voor kinderen: Aquafaba is niet giftig en veilig om mee te spelen, zelfs voor jongere kinderen. In vergelijking met sommige commerciële schuimproducten bevat aquafaba geen chemicaliën of schadelijke stoffen.

Al met al biedt aquafaba schuim een milieuvriendelijke, sensorische en veilige speelervaring, terwijl het tegelijkertijd voedselverspilling tegengaat.

Hoe maak je sensory aquafaba schuim?

Let’s go!

  1. Open een blikje kikkererwten en giet de vloeistof af in een kom.

2. Klop de aquafaba op: Gebruik een elektrische mixer of een garde om de aquafaba op te kloppen. Begin op lage snelheid en verhoog geleidelijk naar hoge snelheid. Klop het ongeveer 10-15 minuten op, of totdat het stevige pieken vormt.

3. Voeg eventueel voedingskleurstof aan het schuim toe (dit kan ook later).

4. Blijf kloppen tot het schuim stabiel is: Het schuim is klaar wanneer het stevig is en je het kunt omdraaien zonder dat het instort.

Je kunt de schuim nu omvullen in een speelteil en het is klaar om mee te spelen!

Klaar!

Waarom spelen met Aquafaba foam?

Aquafaba schuim kan een geweldige sensorische ervaring bieden, met name voor kinderen, vanwege de unieke textuur. Aquafaba schuim kan een geweldige sensorische ervaring bieden, met name voor kinderen, vanwege de unieke textuur.Het aanraken van aquafaba schuim biedt tactiele stimulatie. Het heeft een zachte, luchtige en enigszins plakkerige textuur, waardoor het een interessant gevoel geeft wanneer je het in je handen houdt en ermee speelt.

Combineer tips

Combineer de schuim met waterbeads of aliens. Dit geeft nog meer verschillende sensorische input.

Koken en zelf opruimen

Het schuim is ook super leuk in combinatie met een kookset. Laat kinderen ook zelf opruimen, dat bevordert het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid. Tevens is het goed voor de sensorische ervaring die ook hier weer met warm of koud water gemaakt kan worden. Hoe reageert het schuim? Wat gebeurt er met de waterbeads?

Conclusie

Wil je kinderen snel en ongecompliceerd kennis laten maken met een nieuwe sensorische ervaring? Maak dan dit schuim. Terwijl de kinderen spelen, kun jij de kikkererwten met een beetje olie en zout in de oven schuiven; heerlijk om na het spelen samen te smikkelen. Dus altijd een blik kikkererwten achter de hand hebben.