Spring naar inhoud

Sensomotoriek: leren voor het leven

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 14 september 2022

Laat je kind spelenderwijs horen, zien, voelen, ruiken en proeven en leer het de wereld op verschillende manieren te ervaren en te begrijpen.

Voelen en ervaren is leren voor het leven.

Door zo veel verschillende materialen als mogelijk te laten ervaren, leert een kind inschatten, krachtregulatie en lichaamsbewustzijn.

Voelen en tasten

Leren door te voelen en voelen door te leren. Is het hard of zacht, glad of ruw? Niet alleen het tastzintuig wordt zo verbeterd maar ook de taalvaardigheid en handvaardigheid. Voelen en tasten kan herkenning en geborgenheid geven maar voor sommige kinderen ook spannend zijn. Laat ze zelf bepalen waar ze mee willen spelen en stapje voor stapje zullen zo alles ontdekken.
Denk daarbij aan: speelgoed van stenen, houtenkralen, foamkralen, stofjes, oppervlakkenstructuren, metal schroeven….

Kijken

Ontwikkel de ogen, leer ze samenwerken met elkaar en met de handen en geniet van alle mooie kleuren, vormen en materialen. De ogen zijn vaak het eerste wat een nieuw materiaal als het ware “te zien krijgt”. Door goed te kijken kunnen de reeds gewonnen ervaringen met verschillend materiaal afgewogen worden. Zo ontstaat het eerste verwachtingspatroon. Door aanraken kan dit of bevestigt worden of tot een nieuwe ervaring leiden.

Horen

Stimuleer de luistervaardigheid met verschillende materialen. Geluidenspeelgoed is speciaal ontworpen om verschillende geluiden te onderscheiden en te herkennen maar vooral om plezier te maken! Er zijn geluidenmemories die de luistervaardigheid trainen.

Kleien en kneden

Lekker kleien en kneden, maak je handen en vingers sterker en leer ze beter samenwerken terwijl je de mooiste kunstwerken maakt! Extra zachte klei, klei met structuur of trekklei, voor alle kinderen is er wat te vinden.
Door juist verschillende soorten en merken aan te bieden leren kinderen dat er verschil is. Dat is belangrijk voor de krachtregulatie en het lichaambewustzijn.
Denk daarbij aan: waterbeads, zand, kinetic zand, playfoam, klei, stenen, koekjesdeeg, houtenkralen, foamkralen, stofjes….