Spring naar inhoud

Sakol: klittenbandblokken

Geschreven door: Marieke la Verge
Datum: 2 februari 2015

Het is een druilerige zondagmiddag in januari. De zoveelste helaas. Mijn zoons zijn even uitgespeeld met hun stad van auto’s en Kapla en op de lange kronkelige rails staan Thomas en Edward stil voor zich uit te staren. Voor de computer en tv is het nog te vroeg, ze hebben even geen zin om de enorme berg met Lego uit te zoeken maar ze willen wel graag iets bouwen. En dus… pak ik de kersverse doos met Sakol uit mijn werktas.

2015-01-03 14.42.57

Sakol? Wat is dat? Dat is nieuw, stevig en mooi speelgoed om mee te bouwen. De Franse uitdrukking “Ça colle” betekent “het plakt”. En dat is inderdaad het principe van Sakol, de creatieve bouwstenen gemaakt door een Zwitserse speelgoedbedrijf in samenwerking met een designer. Het zijn houten blokjes die aan de zijkanten voorzien zijn van klittenband. De helft van de bouwstenen is met zacht klittenband bekleed en de andere helft met ruw klittenband. Daardoor plakken ze goed aan elkaar maar ook in de praktische en mooi vormgegeven opbergdoos. Met de verschillende geometrische vormen; vierkant, rechthoek, driehoek, cirkel en halve cirkel zijn eindeloos veel creaties te maken.

sakol1

Mijn jongste van 4 noemde trots de namen van de vormen. De halve cirkel werd een ‘voor de helft opgegeten maan’, waarschijnlijk n.a.v. het prentenboek dat we laatst lazen over een muis die de maan op at. Na een paar minuten ontstaan er al verschillende eenvoudige bouwwerken; een brug en een rijtjeshuis. Vervolgens werd er druk gepast met de vormen, uitgeprobeerd of het stevig genoeg was en eventueel verbeterd. Verbazingwekkend om te zien hoe mijn kleuter een grappige robot in elkaar zet en zijn broers ieder een vrachtwagen maken die zo de stad in rijdt. De jongens genieten en gaan zo op in het bouwen dat er van de ‘verveelde’ sfeer helemaal niets meer over is. In plaats daarvan is de kamer gevuld met rust, concentratie én grappige bouwwerken.

sakol2

Als het tijd is om te gaan eten merk ik op dat het er bijna niet uitziet als speelgoed en het als ware kunst gewoon in de woonkamer kan blijven staan. Aan alles is te zien dat er goed over het materiaal, de mogelijkheden en de uitstraling is nagedacht. In de doos vind ik nog een papier met daarop leuke tips om spelletjes met én tegen elkaar te doen met Sakol. Ik verheug me nu al  op de volgende druilerige vrije middag, dan gaan we eens proberen om geblinddoekt elkaars bouwwerken te voelen en na te bouwen!

2015-01-03 14.34.45

 

active-people-sakol-10-stuksSakol is verkrijgbaar in drie verschillend grote dozen in de webshop