Spring naar inhoud

Rad van fortuin: educatief voor thuis, in de klas of in de praktijk

Geschreven door: Astrid Worst
Datum: 28 maart 2018

Een prachtig en educatief spel voor thuis, in de klas of in de praktijkis dit Rad van fortuin.
Het rad is geheel van hout en wordt geleverd in een kartonnen doos, welke makkelijk op te ruimen is. Het rad van fortuin is snel en makkelijk uit elkaar te halen, dus ook snel weer opgeruimd. Het rad ziet er vrolijk uit.

Doel van het spel

Het doel van het spel is het leren van de de letters van het alfabet en de telrij van 1 tot en met 30. Op het rad zijn ook nog 4 jokers afgebeeld, welke de fantasie van kinderen bevordert. Het leren van de kleuren kan ook direct geoefend worden.
Het materiaal kan goed ingezet worden naast iedere methode.

Cijfers, letters en kleuren

 1. Jonge kinderen kunnen zo makkelijk al spelend met het materiaal ontdekken welke kleuren, cijfers en letters in de omgeving te zien zijn.
  Draai aan het rad: welke kleur zie jij om je heen?
  Draai aan het rad: welk getal zie je? Leg dan hetzelfde aantal blokjes, potloden etc. neer. Draai aan het rad: welke letter is het? Kun je het nazeggen? Welk woord begint met die letter? Zoek eens een voorwerp om je heen met deze beginletter.
 2. Oudere kinderen kunnen zelf met dit mooie rad van fortuin aan de slag. Zo kunnen zij het alfabet oefenen.
  Draai aan het rad: welke letter komt ervoor en erna? Hoeveel namen, dieren, plaatsen etc. kun jij vinden met deze letter in 1 minuut? Het rad kan ook ingezet worden bij het oefenen met rekenen.
  Draai 2x aan het rad: kun jij deze getallen optellen of vermenigvuldigen?
 3. Oudere kinderen kunnen zelf ook bingo spelen om de cijfers en letters te leren.
  Draai aan het rad en kijk of het cijfer of de letter op jouw bingokaart staat.Dit rad van fortuin geeft zeker weer een nieuwe uitdaging om mee te spelen. Ieder kind wil graag aan het rad draaien.
  Het is natuurlijk ook mogelijk om of de letters of de cijfers af te plakken.

Conclusie

Voor ieder kind is de fase van concreet materiaal zeer belangrijk.
Door al handelend bezig te zijn, worden beide hersenhelften gestimuleerd.

Het rad van fortuin is voor ieder kind leuk om mee te spelen in iedere klas en in de praktijk. Kinderen kunnen ook thuis al spelend bezig zijn met dit kleurrijke rad. Dit rad is zeker ook leuk om te gebruiken voor bijv. een zomerfeest of kinderfeestje.

Het rad is te bestellen in de webshop