Spring naar inhoud

5 voordelen van de Fingermax vingerpenseel: Staand Werken voor de Ontwikkeling van Kinderen!

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 17 juli 2023

Natuurlijke houdingen en bewegingen spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van kinderen. Ouders en opvoeders zijn altijd op zoek naar manieren om de groei en het leren van hun kinderen te bevorderen. Een interessante benadering die de aandacht heeft getrokken, is het stimuleren van staand werken bij kinderen. In deze blogpost laat ik zien waarom staand werken gunstig kan zijn voor kinderen, en deel ik enkele andere nuttige tips voor de hersenontwikkeling van kinderen.

1. Staand werken: Verbeterde concentratie en betrekt de hele lichaam van kinderen

Staand werken, zoals de naam al doet vermoeden, betekent simpelweg dat kinderen taken uitvoeren terwijl ze rechtop staan in plaats van zittend. Dit kan worden gedaan tijdens verschillende activiteiten, zoals tekenen, knutselen of zelfs huiswerk maken. Staand werken heeft enkele voordelen, met name omdat de beweging vanuit de schouder komt. Het activeren van de schouder- en armspieren helpt bij het ontwikkelen van grove motorische vaardigheden en versterkt de spieren. Het kan ook helpen om de concentratie en alertheid te verbeteren, omdat het  en betrokken blijft bij de taak.

2. Hersenontwikkeling gestimuleerd: De kracht van tweehandig werken bij kinderen

Een andere interessante manier om de hersenontwikkeling van kinderen te bevorderen, is door tweehandig werken te stimuleren. Dit betekent dat kinderen beide handen actief gebruiken bij het uitvoeren van taken. Tweehandig werken kan gunstig zijn voor de ontwikkeling van de hersenen, omdat het helpt bij het verbeteren van de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft. Een eenvoudige manier om tweehandig werken te oefenen, is door gebruik te maken van twee penselen tijdens het schilderen of tekenen. Geef het kind een penseel in elke hand en moedig hem aan om beide handen te gebruiken om creatieve meesterwerken te maken!

3. Het belang van het kruisen van het lichaamsmidden bij kinderen

Naast staand werken en tweehandig werken, is het ook belangrijk om het lichaamsmidden te kruisen voor een optimale hersenontwikkeling. Het kruisen van het lichaamsmidden houdt in dat de rechterkant van het lichaam de linkerkant raakt, en vice versa. Dit kan staand worden geoefend door bijvoorbeeld de rechterhand naar de linkerknie te brengen en vice versa. Het kruisen van het lichaamsmidden stimuleert de communicatie tussen de linker- en rechterhersenhelft en draagt bij aan een betere coördinatie en integratie van sensorische informatie.

Deze drei vaardigheden boosten met de: Fingermax Fingerpenseel

Als je geïnteresseerd bent in het bevorderen van de motorische vaardigheden en hersenontwikkeling van je kind, kan het gebruik van Fingermax een waardevolle tool zijn. Fingermax is een educatieve methode die gericht is op het ontwikkelen van fijne motoriek bij kinderen. Het maakt gebruik van leuke en stimulerende activiteiten om de handvaardigheid en coördinatie te verbeteren. Door de vingers en handen op een speelse manier te oefenen, kunnen kinderen hun motorische vaardigheden verbeteren en tegelijkertijd plezier hebben.

4. Sensomotoriek: Naadloos Overstappen met de Fingermax Penseel

Als het gaat om sensomotorische vaardigheden, bieden de Fingermax penselen een uitstekende tussenoplossing voor degenen die vingerverven niet prettig vinden. Met een gewone penseel voelt de afstand tot het papier groter en abstracter aan. De Fingermax penseel combineert echter de ervaring van het tekenen met de vingers en de afstand tot de verf, waardoor het een mogelijke overgangsmogelijkheid biedt.

Door gebruik te maken van de Fingermax penselen kan de overstap naar traditioneel tekenen met een penseel gemakkelijker worden gemaakt. Het biedt een unieke ervaring waarbij het beste van beide werelden wordt gecombineerd. Degenen die het gevoel van direct contact met het tekenoppervlak waarderen, kunnen profiteren van de Fingermax penselen, terwijl ze tegelijkertijd de voordelen van het gebruik van een penseel ervaren.

Deze innovatieve benadering kan kinderen helpen om op een meer comfortabele manier hun creatieve vaardigheden te ontwikkelen en te genieten van de artistieke expressie. Het opent nieuwe mogelijkheden en stimuleert de verkenning van verschillende technieken en materialen. Dus waarom niet de Fingermax penselen proberen en ontdekken hoe ze een brug kunnen slaan tussen de wereld van vingerverven en traditioneel penseelwerk?

5. Leeftijdloze Inspiratie met de FingerMax

Creatief zijn en tekenen kennen geen leeftijdsgrenzen. Het is niet alleen iets voor jonge kinderen. Ook oudere kinderen, bovenbouwleerlingen, middelbare scholieren en volwassenen kunnen geïnspireerd worden door staand te tekenen en een nieuwe penseelervaring met de Fingermax op te doen. Wanneer we ons losmaken van het bekende en uit onze comfortzone stappen, ontstaan er nieuwe mogelijkheden. We leren nieuwe dingen en doorbreken vastgeroeste patronen.

Op deze manier kunnen mensen van alle leeftijden worden aangemoedigd om hun creatieve grenzen te verleggen. Het maakt niet uit hoe oud je bent; tekenen kan een bron van inspiratie zijn en nieuwe perspectieven bieden. Het is een geweldige manier om jezelf uit te drukken en je verbeeldingskracht de vrije loop te laten. Dus laten we ons openstellen voor nieuwe ervaringen en ontdekken wat er buiten onze vertrouwde zone ligt.

Variatie in gebruik van de vingerpenseel Fingermax

De beste manier om vertrouwd te raken met de vingerpenseel is door deze op de wijsvinger van de dominante hand te plaatsen, omdat je hiermee ook een penseel zou gebruiken. Als variatie kun je vervolgens de vingerpenseel op de wijsvinger van de andere hand proberen. Dat is al een beetje vreemd.

Vervolgens kun je hetzelfde doen met twee penseelhouders. Neem bijvoorbeeld de wijsvinger en de middelvinger van de dominante hand en teken twee strepen naast elkaar om een weg te creëren. Probeer dit nu ook met de andere hand.

Doe dit nu met vijf penseelhouders, één op elke vinger, zodat je een regenboog kunt maken of een brede weg met meerdere banen.

Als volgende uitdaging neem je twee Fingermax-penseelhouders en plaats je ze op de wijsvingers van beide handen. Probeer eens uit wat je hiermee kunt doen. Dit kun je ook uitbreiden door twee vingers van beide handen te gebruiken, tot uiteindelijk alle tien vingers een penseelhoudertje hebben.

Werken met twee handen kan op twee manieren: symmetrisch en asymmetrisch. Symmetrische beweging betekent dat beide handen dezelfde beweging maken, terwijl asymmetrische beweging inhoudt dat de handen verschillende bewegingen maken. Probeer dit eens uit.

Bij het kruisen van de lichaamsmiddellijn worden beide handen van één kant van het papier naar de andere gebracht. Zodra de rechterhand voor de linker lichaamshelft of de linkerhand voor de rechter lichaamshelft komt, spreken we van het kruisen van de middellijn.

Conclusie

Kortom, staand werken kan gunstig zijn voor kinderen omdat het de beweging vanuit de schouder stimuleert. Tweehandig werken bevordert de hersenontwikkeling door de samenwerking tussen de linker- en rechterhersenhelft te verbeteren. Het kruisen van het lichaamsmidden is ook belangrijk voor de hersenontwikkeling en kan het beste staand worden geoefend. Overweeg om Fingermax te gebruiken als een leuke en educatieve methode om de fijne motoriek van je kind te ontwikkelen. Door deze benaderingen te integreren in de dagelijkse activiteiten van je kind, kun je hun groei en ontwikkeling op een speelse en effectieve manier stimuleren.