Spring naar inhoud

Playfoam: “Als kauwgum voor de handen”

Geschreven door: Els Rengenhart
Datum: 23 november 2017

Playfoam: Korreltjes die plakken

Van toys42hands kreeg ik Playform toegestuurd om uit te proberen. Het zijn een soort kleikorreltjes. Bij het openen van de verpakking lijkt het zelfs dat al die korreltjes er zomaar uit kunnen rollen. Niets is minder waar. De korreljes plakken als het ware aan elkaar.

Druk op vingers en handpalm

Bij de eerste aanraking voelt het ook wat plakkerig aan waardoor de neiging ontstaat om er stevig met je handen mee te gaan kneden. Dat is ook precies de bedoeling. Een bolletje Playform past precies in je handpalm. Het lokt op die manier uit met je vingers stevige druk op de Playfoam en daarmee indirect op je handpalm te geven. Doordat de Playfoam meegeeft blijf je dat doen tot dat het meegeven ophoudt, en je als het ware vanzelf stopt met druk geven op de Playfoam. Door het van je ene hand naar je andere hand te verplaatsen, kun je dan weer opnieuw druk op de Playfoam en daardoor indirect op je handpalm en de binnenkant van je vingers geven.

Els Rengenhart legt uit dat playfoam de vingers en handen activeerd

Kauwgum voor je handen

Ook is het een prettig gevoel om het bolletje Playfoam tussen je beide handpalmen te houden en er op die manier druk op te geven. Bijna automatisch gebruik je de Playfoam om het met druk tussen je handen te verplaatsen. Het is dan net een soort kauwgum voor je handen.

Els Rengenhart legt uit dat playfoam die vinger en handen activeerd

Druk verplaatsen: verwerking van aanrakingsprikkels – aandacht richten

Druk verplaatsen is een belangrijke – zo niet de belangrijkste – activiteit om de verwerking van zintuigprikkels in het algemeen en aanrakingsprikkels in het bijzonder mogelijk te maken. Het heeft een directie relatie met steun nemen en lichaamsgevoel, en daarmee met het gebruik van je handen. Door met Playfoam te friemelen of liever gezegd druk te geven is het gemakkelijker om je aandacht te richten. Door de druk geeft het je een gevoel van steun waardoor je aandacht meer bij jezelf blijft en minder naar alles en nog wat in je omgeving. Zie ook Iets om te voelen.

Gebruik van je handen voorbereiden met playfoam – handen activeren

Nadat ik enige tijd met de Playfoam als een soort kauwgum in mijn handen had gespeeld, ontstond er een tintelend gevoel in mijn handen. Dat gevoel bleef enkele uren aanhouden. Ik was me bewuster van het gebruik van mijn handen en ook doelgerichter en handiger. Mogelijk dus een aanrader als voorbereiding voor schrijfoefeningen, het bespelen van een muziekinstrument en wat je verder allemaal met je handen kunt doen.

Spelen met playfoam

Daarnaast kun je met Playfoam natuurlijk – net als met andere soorten klei – allerlei letters en en andere leuke figuren maken.

 

Playfoam korreltjes klei, druk op handen en vingers

Playfoam is in verschillende verpakkingen de bestelling in de webshop.