Playfoam: “Als kauwgum voor de handen”

Playfoam: Korreltjes die plakken

Van toys42hands kreeg ik Playform toegestuurd om uit te proberen. Het zijn een soort kleikorreltjes. Bij het openen van de verpakking lijkt het zelfs dat al die korreltjes er zomaar uit kunnen rollen. Niets is minder waar. De korreljes plakken als het ware aan elkaar.

Druk op vingers en handpalm

Bij de eerste aanraking voelt het ook wat plakkerig aan waardoor de neiging ontstaat om er stevig met je handen mee te gaan kneden. Dat is ook precies de bedoeling. Een bolletje Playform past precies in je handpalm. Het lokt op die manier uit met je vingers stevige druk op de Playfoam en daarmee indirect op je handpalm te geven. Doordat de Playfoam meegeeft blijf je dat doen tot dat het meegeven ophoudt, en je als het ware vanzelf stopt met druk geven op de Playfoam. Door het van je ene hand naar je andere hand te verplaatsen, kun je dan weer opnieuw druk op de Playfoam en daardoor indirect op je handpalm en de binnenkant van je vingers geven.

Els Rengenhart legt uit dat playfoam de vingers en handen activeerd

Kauwgum voor je handen

Ook is het een prettig gevoel om het bolletje Playfoam tussen je beide handpalmen te houden en er op die manier druk op te geven. Bijna automatisch gebruik je de Playfoam om het met druk tussen je handen te verplaatsen. Het is dan net een soort kauwgum voor je handen.

Els Rengenhart legt uit dat playfoam die vinger en handen activeerd

Druk verplaatsen: verwerking van aanrakingsprikkels – aandacht richten

Druk verplaatsen is een belangrijke – zo niet de belangrijkste – activiteit om de verwerking van zintuigprikkels in het algemeen en aanrakingsprikkels in het bijzonder mogelijk te maken. Het heeft een directie relatie met steun nemen en lichaamsgevoel, en daarmee met het gebruik van je handen. Door met Playfoam te friemelen of liever gezegd druk te geven is het gemakkelijker om je aandacht te richten. Door de druk geeft het je een gevoel van steun waardoor je aandacht meer bij jezelf blijft en minder naar alles en nog wat in je omgeving. Zie ook Iets om te voelen.

Gebruik van je handen voorbereiden met playfoam – handen activeren

Nadat ik enige tijd met de Playfoam als een soort kauwgum in mijn handen had gespeeld, ontstond er een tintelend gevoel in mijn handen. Dat gevoel bleef enkele uren aanhouden. Ik was me bewuster van het gebruik van mijn handen en ook doelgerichter en handiger. Mogelijk dus een aanrader als voorbereiding voor schrijfoefeningen, het bespelen van een muziekinstrument en wat je verder allemaal met je handen kunt doen.

Spelen met playfoam

Daarnaast kun je met Playfoam natuurlijk – net als met andere soorten klei – allerlei letters en en andere leuke figuren maken.

 

Playfoam korreltjes klei, druk op handen en vingers

Playfoam is in verschillende verpakkingen de bestelling in de webshop.

Els Rengenhart

About Els Rengenhart

Ik ben Els Rengenhart en heb als ergotherapeut ongeveer veertig jaar kinderen en volwassenen behandeld met problemen met prikkelverwerking (ook wel sensomotorische integratie, sensorische integratie of sensorische informatieverwerking genoemd). Die ervaring heb ik deels opgedaan in dienst van kinderrevalidatiecentra en deels als zelfstandig gevestigd ergotherapeut in mijn praktijk in Groningen. De behandelingen van de kinderen en soms ook van volwassenen bestonden voor een groot deel uit eenvoudige spelletjes of activiteiten. Deze spelletjes en activiteiten zijn samen met andere praktische informatie over prikkelverwerking beschreven op de website www.sensomotorische-integratie.nl Ik hoop daardoor een positieve bijdrage te leveren aan de dagelijkse gang van zaken van een kind met prikkelverwerking- of sensomotorische integratie problemen. Ik hoop dat de adviezen, activiteiten en spelletjes ertoe bijdragen dat u samen met uw kind meer plezier heeft en dat het leven er voor u en uw kind leuker op wordt. In 1972 heb ik een studiebeurs gewonnen van de Amerikaanse Vereniging voor Ergotherapie. Daardoor heb ik toen drie maanden in de Amerika rondgereisd en kennis gemaakt met A. Jean Ayres en haar behandelmethode - sensorische integratie. Vanaf 1975 tot 2012 heb ik verschillende cursussen sensomotorische integratie gegeven, met name voor paramedici. Als docent was ik lange tijd verbonden aan verschillende NDT (Bobath) cursussen. Momenteel ben ik nog beschikbaar voor video-analyse, training, supervisie en consulent op het gebied van sensomotorische integratie en ook als zodanig werkzaam voor het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise). Ik ben getrouwd met Bart de Vries. We hebben twee volwassenen zoons en twee kleinzoons. Els Rengenhart, ergotherapeut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *