Spring naar inhoud

Ontdek de Magie van Contrastspeelgoed voor Baby’s

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 12 oktober 2023

Als trotse eigenaar van een motoriekspeelgoed webshop, ben ik al vele jaren gefascineerd door de impact van visuele contrasten op de ontwikkeling van jonge kinderen. Vandaag precies een maand geleden ben ik weer tante geworden, mijn zusje heeft haar eerste kindje gekregen. Die kleine meid begint dus net te reageren op contrastplaatjes, wat een "eye-opener". Vandaag deel ik graag mijn passie voor contrastspeelgoed en de invloed ervan op baby's visuele ontwikkeling.

Het Krachtige Effect van Contrastspeelgoed

De visuele wereld van baby’s is aanvankelijk beperkt. Met slechts één maand oud kunnen ze nog niet veel zien, behalve sterke visuele contrasten zoals zwart-wit. Babyspeelgoedfabrikanten hebben dit gelukkig goed begrepen. In mijn bijna 20 jaar als eigenaar van een babywebshop heb ik de fasen gezien waarin Contrastspeelgoed populair is bij producenten, en momenteel is het aanbod op de markt enorm. In deze blogpost ontdek je waarom dit speelgoed zo essentieel is voor baby’s visuele ontwikkeling.

Baby's Waarneming op 1 Maand Oud

Wist je dat een baby van één maand oud nog niet naar je ogen kijkt? Voor hen zijn scherpe contrasten zoals je haargrens veel interessanter. Contouren beginnen langzaam zichtbaar te worden, en de eerste glimmers van kleur beginnen zich te manifesteren. Rood en groen zijn de kleuren die ze als eerste waarnemen, terwijl blauw en geel pas later in het spel komen. Blauw lijkt voor hen in het begin bijna ‘zwartachtig’. Het duurt even voordat ze die prachtige zeeblauwe muur in de kinderkamer echt herkennen.

Speelgoed Testen op Visuele Contrasten

Wil je weten of speelgoed geschikt is voor baby’s? Een handige truc is om je camera op zwart-wit modus te zetten. Hierdoor kun je snel zien of het pastelkleurige speelgoed voor jonge kinderen visueel interessant is. Zwart-geel en bruin-geel, zoals bij bijtjes, zijn ook uitstekende visuele contrasten die hun aandacht trekken.

Een Plaatje is Genoeg

In de beginfase van hun ontwikkeling heeft een baby nog niet veel nodig. Een eenvoudig plaatje kan al wonderen verrichten. Speciale kaarten en zachte stoffen boekjes zijn hier perfect voor. Plaats ze naast je kind en wissel af tussen rechts en links om hun hoofdbeweging te bevorderen. Je kunt je baby ook op je benen leggen en het plaatje van de ene naar de andere kant bewegen voor visuele stimulatie.
De dagelijkse buikligging kan zo ook ondersteund worden.

Mobiele Contrasten voor de Allerkleinsten

Wimmer Ferguson heeft speciale contrast mobieltjes ontwikkeld die rekening houden met hoe baby’s ze zien vanaf de onderkant. Dit betekent dat de afbeeldingen parallel aan het ligoppervlak van de baby zijn geplaatst, zodat ze deze goed kunnen waarnemen. Er zijn ook mobieltjes die vanuit een ouder perspectief zijn ontworpen, wat soms hilarische resultaten oplevert.

Ontdek de Filosofie van Wimmer-Ferguson

Wimmer-Ferguson is al meer dan 30 jaar speelgoed ontwikkelaar. Hun zijn na eigen zeggen de oorspronkelijke pionier in op onderzoek gebaseerde, hoog-contrast kleuren en afbeeldingen voor de visuele ontwikkeling van zuigelingen. De graphics en patronen op alle Wimmer-Ferguson producten weerspiegelen meer dan 40 jaar academisch onderzoek en passen zich aan de veranderingen in de visuele ontwikkeling van een baby aan door middel van een verscheidenheid aan ontwerpen, complexiteit en kleur.

Ik streef ernaar om altijd Wimmer-Ferguson materiaal in mijn webshop te hebben. Soms kan het aanbod tijdelijk wat beperkt zijn, maar wees gerust, er komt dan binnenkort weer nieuwe voorraad binnen. Als je op zoek bent naar iets specifieks, laat het me altijd weten. Ik help je graag verder in je zoektocht naar het perfecte speelgoed voor jouw kleintje.

Een Nieuwe Dimensie voor Slechtziende Kinderen

Voor kinderen met een visuele beperking kan contrastspeelgoed een wereld van verschil maken. De duidelijke visuele contrasten helpen hen om vormen, objecten en details beter waar te nemen en te begrijpen. Dit speelgoed draagt bij aan een verrijkte speelervaring en moedigt hun nieuwsgierigheid en exploratie aan.

Lichtreflectie, Spiegelballen en Schaduwen

Naast het klassieke contrastspeelgoed zijn er nog andere manieren om de zintuigen van baby’s en slechtziende kinderen te stimuleren. Natuurlijke contrasten die ontstaan door schaduwen zijn bijvoorbeeld fascinerend. Ze trekken onmiddellijk de aandacht en creëren een boeiende visuele ervaring.

Om dit effect te versterken, kun je eenvoudige hulpmiddelen gebruiken, zoals een kunststofdiamant, een spiegel of een discobal die je bij het raam ophangt. Wanneer de zonnestralen door het raam vallen, ontstaan er prachtige reflecties en schaduwspel in de kamer. Dit is niet alleen visueel intrigerend, maar het prikkelt ook de verbeelding en creativiteit van kinderen.

Een Magische Reis: De Ontwikkeling van Baby's Zicht

Wil je meer leren over de fascinerende reis van de ontwikkeling van het gezichtsvermogen bij baby’s? Bezoek de website visiondirect.be voor een leuke animatie die deze reis vanaf de geboorte tot het eerste levensjaar in beeld brengt.

Contrastspeelgoed is niet alleen leuk voor baby’s, maar het speelt ook een cruciale rol in hun visuele groei. Ik hoop dat deze blogpost je heeft geïnspireerd om de wereld van contrastspeelgoed te verkennen en te begrijpen hoe het de zintuiglijke ontwikkeling van je kleintje kan stimuleren. Geniet van de magische reis van ontdekking samen met je baby!