Spring naar inhoud

Materiaal in zetten die helpend zijn, zodat het kind niet eerst overprikkeld hoeft te raken

Geschreven door: Jorieke Kroeze
Datum: 10 november 2022

Ontprikkelen met SAM

In mijn praktijk heb ik veel te maken met overprikkelde kinderen. Je kunt als leerkracht of ouders van alles inzetten om de kinderen te helpen het te veel aan prikkels kwijt te raken door bijvoorbeeld extra beweging in te zetten of het kind even een time in te geven op een plek buiten de klas. Soms is dat alleen niet voldoende en het fijn om materiaal in te kunnen zetten die helpend zijn bij het verwerken van prikkels, zodat het kind niet eerst overprikkeld hoeft te raken.

Ik mocht de verzwaarde kraag uitproberen. Onze jongens herkennen inmiddels het Toys 42 Hands logo op de doos en stonden er dan ook met hun neus bovenop om te zien wat er in de doos zat. De oudste pikte meteen de verzwaarde kraag in.
Hij is een echte prikkel zoeker en probeerde meteen uit op welke plekken hij de verzwaarde kraag kon leggen. Al vrij snel kwam hij bij zijn schouders uit. Hij ging er lekker bij zitten en verzonk helemaal in zijn luisterboek. Ook in mijn praktijk zijn de kinderen enthousiast. Het voelt lekker stevig, maar niet te zwaar. Hij is met een fijne stof afgewerkt en blijft goed op zijn plek liggen.

Veel kinderen in mijn praktijk kauwen op vingers, mouwen of boordjes van hun trui. Ideaal om hierbij de Chewy rits fidget in te zetten. Deze fidget is licht van gewicht en maak je door het touwtje dat eraan zit makkelijk aan het lipje van de rits vast. De fidget zelf is stevig en toch flexibel, wat ikzelf erg fijn vind omdat bijt materialen vaak ontzettend dik zijn en daardoor niet fijn in de mond liggen. Deze Chewy rits fidget is vooral geschikt voor kinderen die de bijtbehoefte vooraan in de mond hebben.

Als klap op de vuurpijl mocht ik ook nog de stress en kneedbal uit deze serie uitproberen. Ook deze is fijn van gewicht en formaat. Ook in een kinderhand past dit goed. Door de hele fijne glasparels aan de binnenkant, maakt het nauwelijks geluid en blijf je er meer friemelen. Hiervoor is opnieuw dezelfde zachte stof gebruikt als van de verzwaarde kraag. Door de rustige kleuren in deze productlijn is het ook geschikt voor oudere kinderen die wel deze behoefte hebben, maar het wellicht niet zo stoer vinden om een kneedbal of verzwaarde kraag te gebruiken.