Spring naar inhoud

Vergelijking en voordelen van werken met de lemniscaat deel 1

Geschreven door: Iris Douven
Datum: 24 november 2018

Samenwerking van beide hersenhelften

Wat een leuk oefenmateriaal heb ik gevonden bij Toys42hands voor het trainen van de samenwerking van de beide hersenhelften.

Lemniscaat vergelijking

Motoriek acht van bamboe

Deze versie vraagt echt de nodige concentratie en rust anders vallen de ballen op de grond. Het leuke van deze versie is dat je de moeilijkheidsgraad kan verhogen door meer ballen toe te voegen. Het geluid is heerlijk rustgevend en mijn kinderen kunnen er geen genoeg van krijgen.

Oneindeige motoriektrainer

De metalen versie werkt met een magneet. Ook deze geeft een rustgevend geluid en de beweging is goed te volgen met de ogen. Vooral voor de wat jongere kinderen is deze ideaal.

 

Werken met de lemniscaat

Lemniscaat traint beide hersenhelften

Door regelmatig een lemniscaat (liggende 8) te oefenen gaan de beide hersenhelften beter samenwerken en gaat de ‘zwakkere’ hersenhelft meer meedoen.

Coordinatie van de ogen en kruisen visuele middelijn

Het zorgt ervoor dat de coördinatie van de ogen bij het ononderbroken kruisen van de visuele middellijn wordt gestimuleerd.
Terwijl de ogen de vloeiende beweging van de handen volgen, leren de beide hersenhelften goed met elkaar samenwerken. Goede coördinatie van de ogen, oren en handen zijn nodig bij het leren van vaardigheden als lezen en schrijven van letters en getallen.

Snellere informatieverwerking

Ik heb gelezen dat het corpus callosum (het ‘doorgeefluik’ tussen linker- en rechterhersenhelft) groter kan worden naarmate de linker- en rechterhersenhelft meer moeten samenwerken. Het effect hiervan is: snellere informatieverwerking in de hersenen.

Betere concentratie

Het zou kunnen helpen bij een betere concentratie, meer zelfvertrouwen, angstreductie, meer planning en overzicht, betere oog-handcoördinatie, betere fysieke balans, meer rust in het hoofd (voor personen met HSP en ASS), betere verbinding binnen-buitenwereld, sociaal-emotionele versterking.

Hoe teken je de lemniscaat (liggende 8):

Blijf de beweging met de ogen volgen en start in het midden:
naar boven, links, eroverheen, rond en terug naar het midden,
kruis het middelpunt,
naar rechts, eroverheen, naar beneden en terug naar het midden

extra oefentips:

• met je linkerhand, met je rechterhand, met twee handen te gelijk
• zeg de woorden en richtingen erbij
• in de lucht voor je ‘tekenen’ met je vinger

 

Lees ook de blog van Karin van kinderpraktijk  ‘Bij Kee’ over de motoriek acht van bamboe

 

beide eindloze achten zijn te bestellen in de webshop