Spring naar inhoud

Letterspelmat test op de basisschool door schrijfspecialist

Geschreven door: Majella
Datum: 27 mei 2017

Als schrijfspecialist ben ik regelmatig op basisscholen om met kinderen te werken.

Afgelopen week heb ik de letterspelmat mogen uitproberen. Wat een leuk materiaal is dat! Ik vertel de leerlingen dat je het speelt als Twister, maar dan met letters in plaats van met kleuren. In groepjes van 4 kinderen laat ik ze kennismaken met het spel.

‘Ken je een woordje met 3 letters?’ is mijn eerste vraag. Dat kunnen ze allemaal wel bedenken. Vervolgens laat ik hen met handen en of voeten de juiste letters op de letterspelmat aanraken. Ze moeten proberen te blijven staan en meestal lukt dat.

ervaring met de letterspelmat

 

 

 

 

 

 

 

 

Als iedereen is geweest gaan we naar de 4-letterwoorden. Dat is voor sommigen al best moeilijk en dus help ik ze een beetje. De kinderen ontdekken spelenderwijs dat het best lastig is als je de eerste letter ‘verkeerd’ kiest. Ik bedoel dat er een hand op een letter staat terwijl dat in tweede instantie beter eerst een voet had kunnen zijn. Want ja, eenmaal een hand of voet neergezet, mag je niet meer wisselen hadden we afgesproken. En het moet natuurlijk ook in de goede volgorde gaan.

Dan nog een stapje ingewikkelder, want 5 letters is een hele uitdaging. Bovendien moet deze ronde met z’n tweeën worden uitgevoerd. Om beurten wordt een letter met hand of voet vastgezet. We komen tot de ontdekking dat alle letters maar eenmaal op de mat staan, dus een woord met een dubbele letter valt af. En oeps, als je een letter nodig hebt aan de andere kant van je klasgenoot, hoe kom je daar dan bij? Het levert hilarische taferelen op!

Een erg leuk en speels materiaal is deze letterspelmat om niet alleen met de motoriek, maar ook met letters bezig te zijn. De kinderen hebben er allemaal erg veel plezier in en aan het eind vragen ze mij: ‘Wanneer kom je weer?’

Dit spel is te koop bij Toys42hands.