Spring naar inhoud

Hoe maak ik een motoriekkist voor in de klas?

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 27 juni 2023

De Voordelen van een op maat gemaakte motoriekkist voor fijne motoriek in de klas

Het creëren van je eigen samengestelde motoriek kist heeft een duidelijk voordeel: het sluit perfect aan bij het materiaal dat al aanwezig is in de klas. Je bent niet gebonden aan een standaardinhoud. Door elementen uit verschillende fijne motoriek categorieën te selecteren die betrekking hebben op de beweging van de vingers, ben je veelzijdig bezig en mis je geen enkel aspect.

Rijgen

Motoriek rijgmateriaal is een waardevolle toevoeging aan een motoriekkist. Het biedt een leuke en effectieve manier om de samenwerking tussen beide handen te stimuleren. Terwijl kinderen spelenderwijs aan het rijgen zijn, oefenen ze tegelijkertijd hun fijne motoriek en oog-handcoördinatie. Door een opbouw in materiaal aan te bieden, wordt het rijgen voor alle kinderen leuk. Het begint met een dikke rijgnaald en grote kralen, gevolgd door het rijgen met pijpenragers en uiteindelijk met een veter en steeds kleinere kralen. Naast het rijgen kunnen kinderen ook leren naaien en borduren, waarbij geduld en inzicht ook belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de fijne motoriek.

Sluitingen

Speelmateriaal met sluitingen in een motoriekkist biedt ondersteuning aan kinderen om zelfstandig te worden en hun zelfredzaamheid te vergroten. Door middel van verschillende soorten sluitingen, zoals knopen, ritsen, klittenband en gespen, kunnen kinderen belangrijke vaardigheden oefenen, zoals fijne motoriek, hand-oog coördinatie en probleemoplossend denken. Het spelen met deze sluitingen helpt hen om zelfstandig kleding aan en uit te trekken, tassen te openen en te sluiten, en andere dagelijkse handelingen uit te voeren. Dit bevordert niet alleen hun gevoel van zelfvertrouwen, maar ook hun gevoel van eigenwaarde en onafhankelijkheid. Het hebben van een motoriekkist met sluitingen als speelmateriaal is een leuke en praktische manier om kinderen te helpen bij hun ontwikkeling en het vergroten van hun zelfredzaamheid.

Draaien

Verschillende materialen leren je kind de handen en vingers in alle richtingen goed te gebruiken, terwijl ook de oog-handcoördinatie wordt getraind. De draaibeweging van de pols is belangrijk voor knutsel-, teken- en later schrijf- en knipactiviteiten. Door schroef- en draaispeelmateriaal aan te bieden, ontwikkelen kinderen deze vaardigheden spelenderwijs.

Creatief

Knutselmateriaal in een motoriekkist opent een wereld van creatieve ontwikkeling en plezier voor kinderen. Met hoogwaardige en gebruiksvriendelijke producten kunnen ze zich ontpoppen tot kleine kunstenaars, waarbij ze nieuwe ontwerpen kunnen creëren of bestaande voorbeelden kunnen nabootsen. De mogelijkheden zijn eindeloos en elk knutselproject stimuleert de verbeelding, fijne motoriek en hand-oogcoördinatie van het kind. Spelen met Wikki Stix of Playfoam versterkt ook de handen. Hierdoor worden andere fijnmotorische oefeningen ook gemakkelijker. Het is een geweldige manier om hun creativiteit te stimuleren en tegelijkertijd plezier te beleven aan het maken van unieke kunstwerken.

Puzzelen

Waarom zou je niet eens een andere puzzel toevoegen aan de motoriekkist? Puzzelen is niet alleen goed voor de ontwikkeling van ruimtelijk inzicht, maar ook voor nauwkeurige handbesturing. Denk niet alleen aan legpuzzels, want er zijn zoveel verschillende soorten puzzels die diverse uitdagingen bieden. Door kleine puzzelstukken te manipuleren, kunnen kinderen de stukjes ontdekken, verkennen en sensorisch ervaren. Dit stimuleert niet alleen de fijne motoriek, maar laat hen ook kennismaken met verschillende materialen. Vergeet niet om de puzzelstukken als open-ended materiaal aan te bieden en laat je verrassen door wat kinderen ermee doen.

Vingermotoriek

Vingermotoriek speelgoed kan met één hand worden gebruikt, waardoor kinderen hun voorkeurshand kunnen ontwikkelen of juist de niet-voorkeurshand kunnen oefenen. Door op een speelse manier de pincetgreep te oefenen, bereiden kinderen zich bijvoorbeeld voor op het schrijven. Zorg ervoor dat eenhandig speelgoed in de motoriekkist zit, het is een leuke en effectieve manier om de fijne motoriek van de vingers gericht te verbeteren en de basis te leggen voor schrijfvaardigheden.

Kantelen

Kantelen met groter materiaal is een tweehandige activiteit die vaak ook de bovenlichaamsmobiliteit stimuleert. Klein kantelmateriaal richt zich op hand- en polsbeweging. Door kantelmateriaal toe te voegen aan de motoriekkist, ga je verder dan alleen de fijne motoriek. Het betrekken van het lichaam helpt kinderen om zowel de handen als het bovenlichaam in alle richtingen goed te gebruiken.

Steken

Steken en constructiespeelgoed zijn leuke en effectieve manieren om de samenwerking tussen beide handen te stimuleren. Zorg voor een geleidelijke opbouw van materialen, waarbij je steeds kleinere en fijnere onderdelen aanbiedt. Dit vereist krachtregulatie en coördinatie. Het bouwen van voorbeelden of constructies bevordert inzicht en handelingsplanning. Op een speelse manier worden hierdoor de fijne motoriek en oog-handcoördinatie geoefend.

Duwen en trekken

Duwen en trekken zijn vaak subtiele bewegingen die iets in gang zetten of iets prachtigs creëren. Het inschatten en reguleren van kracht zijn vaardigheden die hierbij worden geoefend. Magneten moeten altijd weer van elkaar worden losgetrokken, nadat ze vanzelf op elkaar zijn gekomen. Afhankelijk van de sterkte van de magneet kan er hard of zacht worden getrokken. Het uit elkaar halen van magneten vereist altijd het gebruik van beide handen. Kinderen oefenen hiermee handvaardigheid en de coördinatie tussen handen en ogen.

Conclusie

Het maken van een op maat gemaakte motoriekkist voor fijne motoriek in de klas biedt diverse voordelen. Het sluit perfect aan bij het bestaande materiaal in de klas en biedt veelzijdige activiteiten om geen enkel aspect van fijne motoriek te missen. Van rijgen en sluitingen tot draaien, creatief knutselen, puzzelen en vingermotoriek, elke categorie draagt bij aan de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden zoals samenwerking tussen handen, fijne motoriek, hand-oogcoördinatie en zelfredzaamheid. Een op maat gemaakte motoriekkist biedt niet alleen educatieve voordelen, maar ook plezier en creativiteit, waardoor kinderen zich kunnen ontwikkelen en genieten van hun motorische avonturen in de klas.

Voorbeelden

Voor motoriekkisten vind je hier 🙂