Spring naar inhoud

Hap-Hap-Hap-Mox! Fijne motoriek oefenen: de pincetgreep en de handknijpkracht

Geschreven door: Stephanie Harms
Datum: 31 maart 2022

MOX is een klein blauw balletje met een mondje en twee ogen. Het happende balletje heeft altijd honger en eet van alles op tot zijn buikje vol is.
Bij mij in de praktijk heet de MOX eigenlijk het happertje, maar wordt door sommige kinderen ook wel Pac-Man of het blauwe mannetje genoemd. Het is een van de materialen die de kinderen gelijk pakken wanneer ze in mijn ‘gereedschapskist’ kijken.
Hoewel ik de balletjes al maar een paar maand gebruik, vind ik nog steeds nieuwe manieren om ze te gebruiken in mijn oefeningen en spelletjes. Inmiddels is het MOX balletje er niet alleen meer in het blauw maar in meerdere felle en zachte kleuren, erg leuk dus.

Voornamelijk wordt de MOX in mijn praktijk gebruikt om de fijne motoriek te oefenen. De pincetgreep en de handknijpkracht. Anders dan de grote en kleine pincetten, waar ik vaak de handgrepen mee oefen, vraagt het blauwe balletje wat meer kracht om in te knijpen waardoor het een goede handtrainer is.

Pincetgreep oefenen

Wanneer je goed knijpt met het puntje van je duim en vingers gaat het mondje van de MOX goed recht open en kan het hij voorwerpen ‘opeten’. Dit vraagt wel enige coördinatie, want als je niet goed naast het mondje knijpt of knijpt met de zijkant van de vingers krijg je een scheef mondje.

Door harder en zachter te knijpen kun je grotere en kleinere voorwerpen oppakken of opeten. Bij het weer uitspugen, zal het materiaal snel klem blijven zitten wanneer het mondje te ver wordt geopend (hard knijpen). Het is een uitdaging om zacht genoeg te knijpen om iets uit het mondje te laten vallen.
Ook kun je ervoor kiezen om een voorwerp tussen de ‘lippen’ van het mondje vast te pakken of om het voorwerp helemaal op te eten.
Materiaal wat ik graag gebruik zijn grotere en kleinere pompoms, knikkers en waterbeads. Maar je kunt ook bijvoorbeeld rijst, pluffle playfoam of bonen kun je gebruiken om.

Andere motorische oefeningen

– Als je meerdere MOX balletjes hebt kun je deze proberen te stapelen.
– Laat het blauwe mannetje praten door het mondje herhaaldelijk te openen en sluiten. Dit vinden kinderen erg grappig, maar is bij jonge kinderen soms ook een fijne ‘ijsbreker’ om contact te maken.

Voor jong en oud

Ook voor een baby, dreumes of peuter is het MOX balletje erg interessant. Het balletje kun je weg laten rollen. Doordat hij niet te ver en snel weg rolt, kunnen zelfs de kleintjes die nog niet kunnen lopen achter het balletje aan tijgeren of kruipen.
Het balletje komt tot leven als je hem laat praten en iets laat opeten. En wat een uitdaging is het, voor die kleintjes, om eruit te krijgen wat jij er voor ze in hebt gestopt (bij voorkeur dan iets eetbaars, aangezien die kleintjes natuurlijk alles graag zelf in de mond stoppen).

Kortom superleuk oefenmateriaal en speelgoed voor zowel de jonge als oudere kinderen die uitdaagt tot creatief spel en contact maken!

Producten in deze blog