Spring naar inhoud

Handige tweehandige spaghetti tol voor hand- en vingertraining

Geschreven door: Sanne Peters & Hanneke Geerts
Datum: 19 juni 2023

Tollen is een activiteit die tegenwoordig heel weinig gedaan wordt, maar enorm belangrijk is om de handen en vingers te trainen.

De voordelen van tolactiviteiten voor hand- en vingertraining

De naam van deze tweehandige tol zegt het eigenlijk al, hij is geschikt om tweehandig mee te tollen. Met het tweehandig tollen kun je heel mooi de samenwerking tussen beide handen (en daarmee de beide hersenhelften) oefenen. Doordat beide handen samenwerken, worden de hersenhelften getraind en worden er verbindingen tussen beide gelegd. Het is goed als beide handen veel hebben samengewerkt, voordat één hand het (schrijf)werk gaat doen. Door kinderen lekker veel te laten tollen met deze tol, wordt dat als vanzelf geoefend. Breinprikkels heeft al meerdere tweehandige tollen geprobeerd, maar vaak zijn ze te zwaar. Dit is een lichte tol die heel fijn en gemakkelijk in beweging gebracht wordt. Aanrader dus!

Ontdek de perfecte tweehandige tol voor soepele beweging

Tip: laat het kind de rechterhand van zich af bewegen en de linkerhand naar zich toe.
Wanneer kinderen veel tweehandig hebben getold, kun je ze ook éénhandig laten tollen. Van belang is het hierbij dat kinderen de drie vingers gebruiken die ze ook nodig hebben met het schrijven. De duim, de wijsvinger en de middelvinger.

Breinprikkeltip: Wanneer kinderen dit lastig vinden, laat kinderen deze vingers dan naar beneden wijzen, zodat ze het steeltje van de tol van bovenaf vast kunnen pakken. Dit stimuleert uiteindelijk ook weer het ontwikkelen van een juiste pengreep. Hiervoor heb je hele leuke tollen. De omkeertol is bijvoorbeeld een tol die kinderen uit blijft dagen. Wanneer je deze goed draait, draait hij zich namelijk helemaal om om uiteindelijk op zijn steeltje te draaien.

Kinderen vinden tollen heel leuk en uitdagend, maar vaak zijn er geen tollen voorhanden. Breinprikkels hoopt jullie uit te dagen allerhande tolletjes aan te schaffen en zo de kinderen uit te dagen!