Spring naar inhoud

Fijnmotoriek eland – Met dit spel leer je zoveel!

Geschreven door: Tina Boesmans
Datum: 29 augustus 2021

Lees wat een eland met ringen allemaal kan betekenen in de ontwikkeling van je kind. Het lijkt eenvoudig, maar met deze eland kan je zoveel leren. De eland is met zijn kleurrijke accenten niet enkel aantrekkelijk bij kinderen maar deze eland is ook inzetbaar bij heel wat ontwikkelingsproblemen. Leren en spelen tegelijk, hoe fijn is dat!

Handmotoriek – Oog handcoördinatie

Kinderen met motorische problemen kunnen moeilijkheden vertonen bij verschillende grepen. Zo kan je de ringen laten vastnemen in een bepaalde greep die de handvaardigheid van je kind stimuleert.

Om het nog fijner te maken kan je hieraan een spelletje koppelen. Combineer dit bijvoorbeeld met de dobbelsteen met insteekhoes van toys24hands. Je kan in de insteekhoezen allerlei opdrachten steken, denk maar aan de kleuren, aantallen, een rekenopdracht, een fijne doe opdracht enzovoort. Laat het kind met de dobbelsteen gooien en vervolgens de handmotoriek opdracht met de ringen uitvoeren. Zo maak je het spel voor oudere kinderen ook meer uitdagend en worden denkoefeningen leuker.

Herkennen, benoemen en sorteren van kleuren

De 4 kleuren, groen, rood, oranje en blauw kunnen hiermee geoefend worden. Je kan je kind de kleuren zelf laten benoemen of je kan een kleur zeggen waarna het kind deze rond de eland moet plaatsen. Hiervoor kan je ook weer de dobbelsteen van hierboven inschakelen. Elke kleur dient rond één hoorn gezet te worden. Daarnaast kan je de ringen ook laten sorteren op basis van textuur. Dit laatste betrekt het zintuig ‘voelen’, voor heel wat kinderen kan het voelen van verschillende texturen rustgevend werken.

Cognitieve functies

Cognitieve functies met zo een gemakkelijk spel? Ja je leest het goed. Met het spel kan je verschillende cognitieve functies op een speelse manier oefenen. Hieronder wat extra uitleg.
a. Nabouwen van voorbeelden
Maak foto’s van verschillende constructies waarbij de ringen steeds op een andere plaats en volgorde staan. Laat het kind deze nabouwen.
b. Werkgeheugen
Geef een instructie aan je kind dit kunnen één of meerdere instructies zijn. Bijvoorbeeld neem 1 rode ring van de eland. Bijvoorbeeld neem een rode ring van de eland en plaats een oranje ring rond de eland. Je kan de instructies zo moeilijk en lang mogelijk maken naargelang het niveau van je kind.
c. Visueel voorstellingsvermogen
Dit betekent een bepaalde duur een beeld kunnen vasthouden. Bijvoorbeeld laat een foto zien van hoe de ringen geplaatst moeten worden. Laat de foto een bepaalde tijd zien. Neem de foto weg en laat je kind de constructie bouwen.
d. Ruimtelijke begrippen
Ook voor het oefenen van ruimtelijke begrippen kan de eland gebruikt worden. Ruimtelijke begrippen zoals naast, links, rechts, eerste, tweede, op, onder, tussen. Bijvoorbeeld plaats helemaal links een groene ring. Plaats naast de groene ring een rode ring. Plaats rechts als eerste een blauwe ring en als tweede een oranje ring. Je kan zelf kiezen welke ruimtelijke begrippen je neemt, naargelang welke je wilt oefenen.
e. Getallen
Je kan zowel de getallen als bewerkingen oefenen met de ringen. Bij het oefenen van getallen kan je een aantal zeggen die rond de eland geplaatst moeten worden. Bij het oefenen van bewerkingen heeft je kind concreet materiaal om de oefening op de lossen, namelijk het gebruik van de ringen bij bijvoorbeeld 5 +2.
f. Plannen
Een plan bedenken om een doel te bereiken. Hieronder verstaan we een plan bedenken om een constructie na te bouwen. Je kind moet hier over hele wat vaardigheden beschikken. Denk maar aan het nemen van het juiste materiaal, het juist ordenen van het materiaal, het uitvoeren van de opdracht, het nakijken van het resultaat.
g. Reactie inhibitie
Hierbij moet je kind zijn beurt leren afwachten. Speel samen een van de spelen die je kan uitvoeren met de eland. Werk hierbij met beurten, waarbij je kind dus telkens zijn beurt moet afwachten wanneer de andere speler aan de beurt is.

Bevorderen van spel en communicatie

Kinderen met- of zonder autisme kunnen weinig of niet tot spel en/of communicatie komen. Aan de hand verschillende spelmethodes kan je zowel meer spel als communicatie uitlokken. De eland kan je hier dus ook voor inschakelen.

Dit kan je doen door de Impact Training bij ErgoTina te volgen. Dit is een intensieve ouder- kind training waarbij ouders aangeleerd krijgen hoe ze bij hun kind(eren) meer sociaal en communicatief gedrag kunnen uitlokken. Het is een intensief programma die bij kinderen met autisme veel resultaten kan boeken. Meer informatie kan je vinden op www.ergotina.be

De ringen en klei – kracht

Kracht, nu denk je misschien, waarvoor moet ik kracht oefenen? Kinderen met een verminderde spiersterkte kunnen moeilijkheden ervaren met het uitoefenen van verschillende dagdagelijkse vaardigheden omwille van een verminderde kracht. Ook kinderen met schrijfproblemen ervaren geregeld moeilijkheden met het vinden van de correcte pendruk, het te zacht of te hard drukken.

Aan de hand van klei kunnen kinderen verschillende druksterktes ervaren waarna ze deze kunnen toepassen in dagdagelijkse situaties. Laat je kind een ring in klei drukken met steeds verschillende druksterktes. Laat je kind de ring eventueel ook in een bepaalde greep vasthouden.

Lateralisatie

Lateralisatie omvat het overkruisen van de middellijn, hiervoor werken beide hersenhelften samen. Kinderen ervaren stap voor stap dat er twee kanten zijn. Waarbij ze ook een voorkeurshand krijgen. Dit ontwikkelt tussen de 2 en 7 jaar.

Lateralisatie oefenen met de eland. Ringetjes vanuit de zijlijn naar de middellijn plaatsen. De rij in twee richtingen aanvullen, zowel van links naar rechts als omgekeerd. Met de rechterhand aan de linkerzijde een ringetje plaatsen en omgekeerd. Indien je kind al wat ouder is kan je deze oefening moeilijker maken door deze te combineren met een teloefening, dobbelsteen met kleuren of een aantal te laten gooien.

Om de grove motoriek te betrekken kan je rechtstaand oefeningen doen. Maak met een touw een lijn op de grond, leg de ringetjes zowel links als rechts van het touw en laat je kind afwisselend met links en rechts de middellijn kruisen. Neem dus met je rechterhand aan de linkerzijde een ringetje en omgekeerd.

Lichaamsbesef

Het hebben van lichaamsbesef bij zichzelf en bij andere is bij heel wat vaardigheden noodzakelijk. Denk maar aan tekenen en schrijven. Bij het schrijven zijn veel lichamelijke bewegingen betrokken. Om een mooi handschrift te hebben is lichaamsbesef dus enorm belangrijk, ik leg het verder even uit.

Het omvat de kennis over het eigen lichaam, bewustzijn van het eigen lichaam, het kennen van je eigen lichaam ten opzichte van anderen en je eigen lichaam in de ruimte. Deze vaardigheden leiden uiteindelijk tot proprioceptie (lichaamsbesef). Het voelen van het eigen lichaam zonder visuele controle. Wat vele niet weten is dat bij schrijven het hele lichaam betrokken is en niet enkel de vingers en de hand. Ook de zithouding, gehele romp, schouders, elleboog en pols. Proprioceptie is dus van erg groot belang om het hele schrijfproces vlotter te laten verlopen.

Je kan velcro op de eland en op de ringen kleven. Je kind trekt een kaartje of jij zegt mondeling een lichaamsdeel waarna je kind een ringetje op het juiste lichaamsdeel moet kleven. Ook kan je dit op je eigen lichaam toepassen, laat het kind eerst het juiste lichaamsdeel aanwijzen, waarna hij een ringetje over de eland mag plaatsen.

Om het eigen lichaam ten opzichte van de ruimte te oefenen, kan je oefeningen in de ruimte laten uitvoeren, waarna je kind een ringetje over de eland mag schuiven. Bijvoorbeeld kruip door de ruimte op je knieën, maak een ‘sneeuwengel’, kruip als een slang over de grond.

Meer informatie?
Zoals je hierboven kan lezen, kan je de eland dus voor heel wat vaardigheden inschakelen.
Wil ja graag nog meer informatie of ervaart je kind moeilijkheden in het schoolse- of dagdagelijks leven?

Neem dan zeker contact op met ErgoTina
Ergotherapeut kinderen en jongeren aan huis
www.ergotina.be
tina.boesmans@gmail.com
+32 472 57 84 00
Rotselaar, België

Producten in deze blog