Spring naar inhoud

De Avontuurlijke Ninja-Katapult: Blijven Bewegen en Plezier Beleven

Geschreven door: Sanne Peters & Hanneke Geerts
Datum: 19 juni 2023

Deze katapult is simpel, eenvoudig en daagt kinderen uit te blijven bewegen

De katapult bestaat uit een plank met een houdertje voor de katapult, 6 ‘ninjakurken’ en een netje om de ninja’s mee te vangen. Heel leuk dat de kurken ninja’s uitbeelden, deze spreken tot de verbeelding bij kinderen. Mede hierdoor daagt dit materiaal kinderen uit ermee te blijven spelen.

Balans en Kracht oefenen

Wanneer het materiaal als een katapult gebruikt wordt, oefenen de kinderen hun balans door op één been te gaan staan en vervolgens met de juiste kracht op de plank terecht te komen. Hierdoor springen de ninja’s in de lucht. Tijdens het spelen met dit materiaal is te zien dat kinderen steeds beter hun kracht gaan reguleren en ook het op één been staan verloopt steeds soepeler. Herhaling zorgt ervoor dat het ze lukt.
Door andere materialen op het plankje te leggen, zoals bijvoorbeeld pittenzakjes, kun je weer oefenen met de krachtregulatie.

Oog-hand coördinatie oefenen

Door de ninja’s te vangen met het netje nadat ze zijn afgeschoten, wordt er ook geoefend met de oog-hand coördinatie. Er kan individueel met dit materiaal gespeeld worden (zelf de ninja’s wegschieten en opvangen), maar het kan ook in tweetallen. Daarnaast kun je ook kiezen om het steeds moeilijker te maken. Alle zes de ninja’s op het plankje is uiteraard uitdagender dan één ninja op het plankje.

Creatief spelen

Kinderen zijn creatief en willen materiaal ook nog wel eens op andere manieren gebruiken dan waarvoor oorspronkelijk bedoeld. Dit materiaal is ook geschikt om bijvoorbeeld ninja’s naar elkaar te gooien en een ander vangt met het netje de ninja op.

Conclusie

Kortom, materiaal om mee te blijven spelen en allerlei zaken te oefenen!