Spring naar inhoud

Confetti bal en de anti gravity ballon

Geschreven door: Birgit Grandia
Datum: 10 december 2021

Dit weekend hebben wij de confetti bal uit mogen testen, en kregen we een anti gravity led ballon als extra meegestuurd. Dat was een leuke verassing! Omdat we dit weekend gewerkt hebben met een stevig product (de confetti bal) en een kwetsbaarder product (de anti gravity led ballon) was dit een leuk onderwerp om op te focussen tijdens het testen. We hebben getest met twee kinderen van vijf en zes jaar met autisme, die ontzettend van voelen en ontdekken houden.

De confetti bal

De confetti bal hebben we uitgekozen omdat deze gemaakt is van stevig materiaal. De kinderen houden ontzettend van voelen en ontdekken, en oefenen daarbij graag een stevige grip en druk uit. Niet alle spelmaterialen zijn hiervoor bestemd, maar de confettibal zeker! Het stevige rubber zorgt ervoor dat hij tegen een flink stootje kan. Kinderen kunnen er zonder moeite in knijpen of op steunen. Dit zorgt ervoor dat er veel speelmogelijkheden zijn.

confettibal

Dit hebben wij uitgetest:

-De bal overrollen. Door de harde confetti die erin zit hoor je een zacht regengeluid
-De bal overschieten
-De bal stuiteren
-Op jouw buik op de bal liggen en zachtjes heen en weer rollen
-Een lichaamsdeel (een arm, been, voeten) op de bal leggen en heen en weer rollen
-Op jouw billen op de bal zitten en op en neer stuiteren (we gaan een skippybal aanschaffen, dit vonden ze leuk!)
-Op de grond liggen en de bal over je heen laten rollen. Voor kinderen die houden van een diepere druk is het fijn dat je op deze bal harder kan drukken
-De bal vasthouden en van heel dichtbij bekijken: met jouw neus tegen de bal aan kan je de confetti goed zien
-De bal vasthouden en ronddraaien zodat je de confetti ziet en hoort vallen
-De bal voelen met de handen: er zit er ruw patroontje op waardoor er veel te ontdekken valt

Aanbeveling

Wat ons zo enthousiast maakt over dit product is dat het niet duur is, ontzettend lang mee kan gaan en divers is. Er zijn veel spelmogelijkheden en het kan ingezet worden voor zowel een actieve activiteit als voor een rustmoment waarbij je focust op de verschillende zintuigen. Hierdoor is het geschikt om in te zetten tijdens het spelen met verschillende kinderen en doelgroepen. Het is hierdoor geschikt om een activiteit mee te bedenken, maar ook om de kinderen zelfstandig mee te laten spelen.

De anti gravity led ballon

Dat is meteen reuze interessant, een ballon met een knipperend lichtje erin! De kinderen staan al snel met open mond te kijken. Ons is gevraagd om onder andere de kwetsbaarheid van deze ballon te testen. Wanneer we hem opblazen merken we inderdaad al snel dat het om een ‘echte ballon’ gaat, en zijn we benieuwd hoe lang deze mee zal gaan met onze doelgroep.

Spelen met de ballon met hulp van de begeleiding

We starten door de ballon als begeleiding zelf vast te houden. Er zit een elastiekje aan waar je jouw hand doorheen kan steken. Wanneer je de ballon schud, gaat het lampje aan de binnenkant enkele seconden knipperen en verschijnen de kleurtjes door de hele ballon heen. Het éne kind staat te dansen rond de ballon van opwinding, de ander zit juist stil en gefascineerd toe te kijken. We herhalen hetzelfde spelletje in de gang waar het helemaal donker is. Voor één van de kinderen is dit een feestje, het lijkt wel alsof we de discolampen hebben aangezet. Voor het andere kind lijken het te veel prikkels. Er wordt heel even bij de ballon gekeken, maar daarna vertrekt hij snel vanuit de gang naar de lichtte woonkamer.

Zelf spelen met de ballon

Al snel worden de kinderen onrustig, ze willen zélf de ballon vasthouden. Ze begrijpen al snel dat ze, wanneer het knipperende lampje er mee stopt, de ballon opnieuw moeten schudden. Hiervoor moet je redelijk wat kracht zetten en dit lukt ze hierdoor niet allebei. Eén van de kinderen vindt het heerlijk om met de ballon op de bank te zitten en heel dichtbij te kijken. Hij drukt zijn gezicht stevig tegen de ballon aan en bekijkt de lampjes. Aan zijn handen zien we dat hij een stevige druk uitoefent, en wanneer hij begint te knijpen kijken we licht gespannen toe of de ballon het volhoudt. Hij lijkt te genieten van zowel de fysieke prikkel van de lampjes, als het gevoel van de ballon tegen zijn gezicht.
Het andere kind rent liever met de ballon rond terwijl hij hem stevig tegen zich aandrukt. De ballon houdt het vol wanneer wij hem regelmatig benoemen zachtjes met de ballon om te gaan. Als snel wordt het ontdekken met de handen vervangen door de mond. We zijn net te laat om te voorkomen dat er een hapje genomen wordt en dan… loop de ballon helaas leeg.

Wanneer de ballon kapot gaat

Gelukkig vinden we een oplossing; we hebben zelf losse punchballonnen met elastiek (gekocht bij de action) mee waar we het knipperende lichtje in kunnen stoppen. Deze ballon lijkt erg op de originele ballon en heeft hetzelfde effect, er kan weer verder gespeeld worden. Helaas gebeurt niet veel later hetzelfde nog een keer. Dit keer lijkt het geen ongelukje, de nieuwsgierigheid om het lampje eruit te halen blijkt te groot. Het is dus een kwetsbaar product wat met sommige doelgroepen echt de hulp van de begeleiding vereist. Ondanks dat hebben de kinderen erg van de ballon genoten, en kunnen we door de handige oplossing van de vervangende ballon nog veel weekenden verder spelen!