Spring naar inhoud

Bendeez en handiflex

Geschreven door: Marieke la Verge
Datum: 4 november 2016

Ik hoorde laatst over iets nieuws op het gebied van wiebelen en friemelen. Omdat ik dagelijks kinderen zie met uitdagingen op dit gebied wou ik die nieuwe hulpmiddelen heel graag eens zelf uitproberen. Zo’n foto op je scherm is natuurlijk leuk maar om echt goed te kunnen adviseren op dit gebied is het zoveel fijner om iets letterlijk in je handen te hebben gehad. En dus maakte ik nieuwsgierig de envelop (handig, scheelt weer verzendkosten) met de zogenaamde Bendeez  en Handyflex open.

Wat mij als eerste opvalt is dat ze best lang (Bendeez 38 cm en Handyflex 28 cm) zijn maar erg klein gemaakt kunnen worden en dus eenvoudig meegenomen kunnen worden.

bendeez-meten

 

Je kunt ze zelfs om je pols doen als armband.

bendeez-pols-collage

 

Het materiaal is flexibel maar wel stevig waardoor het maken van een vorm enige inspanning kost van beide handen, tweehandig spelen. Omdat je moeite moet doen om ze te vervormen en in de gewenste positie te houden stimuleer je het hele lichaamsbewustzijn (proprioceptie). Ideaal voor kinderen die moeite hebben om deze prikkels waar te nemen of te registreren.  Doordat je echt met je vingers de staafjes in model brengt zijn ze niet alleen fijn om doelloos mee te friemelen en zo beter te focussen of te ontspannen maar ook nuttig om gericht de fijne motoriek te verbeteren.

bendeez-buigen-collage

 

De Bendeez is half rond en voelt zachter aan dan de Handysticks die wat platter en gladder is. De handjes aan de uiteinden van de Handysticks zien er grappig en uitnodigend uit.

bendeez-handiflex

 

Een jongen in de praktijk maakt er direct een poppetje van en gebruikt de handjes als voeten en ‘liep’ er zo mee over de tafel. Het was even uitproberen maar toen kon hij hem ook zelfstandig laten staan. Een leuke uitdaging dus ook voor het ruimtelijk inzicht omdat hij oefende met het zwaartepunt en verschillende richtingen.

bendeez-lopen

 

Bij een meisje met richtingsproblemen gebruikte ik de Bendeez om haar zelf  het verschil tussen de letters ‘b en ‘d’ te laten ervaren en om haar moeder te laten zien hoe ‘logisch’ het is dat veel kinderen deze letters door elkaar halen.

bendeez-bd-collage

 

Ook maakte ik met beide staafjes een mini knikkerbaan met vangrand voor een kind dat moeite had met het afzonderlijk aansturen van de vingers.

bendeez-knikkerbaan

 

Voor het leren benoemen en maken van geometrische vormen als cirkel, driehoek en vierkant zie ik ook mogelijkheden en zelfs voor het achterlaten van een lieve boodschap.

bendeez-love-collage

 

Al met al vind ik de Bendeez en Handysticks een leuke en nuttige aanvulling op het al aanwezige materiaal speciaal voor wiebelende en friemelende kinderen. En kleine tip; ze passen ook heel goed in een schoen komende maand. 😉

chewigem-bendeez-stick

Bendeez en handiflex zijn te bestellen in de webshop