Spring naar inhoud

Spelen met ballen

Geschreven door: Marieke la Verge
Datum: 18 maart 2015

In elk gezin met kinderen is er wel een bal te vinden, of zou deze er in ieder geval moeten zijn. Maar welke ballen zijn geschikt voor je baby en peuter en wat kun je er allemaal mee? Hier lees je van alles over de balvaardigheid van jonge kinderen en hoe je deze zelf kunt stimuleren. Alle ballen verzamelen!

Ballen

Als je kind nog een baby is denk je wellicht niet meteen aan een carrière voor hem of haar als profvoetballer of volleybalster. Toch kan je kind met een speciale bal voor baby’s al heel veel leuke en nuttige dingen ervaren en leren. Met de Oball rattel kan je baby al vanaf 2 á 3 maanden leren grijpen. Door de openingen in de bal is deze gemakkelijk te  pakken. Deze bal maakt ook nog eens een leuk geluid als je hem rammelt of door de kamer rolt waardoor het een extra stimulans is om hem te pakken te krijgen. Door je baby al vroeg met verschillende ballen; groot, klein, licht, zwaar, hard, zacht te laten spelen stimuleer je de oog-handcoördinatie. Ballen zijn dan ook altijd een geschikt kraamcadeau voor kersverse ouders.

goki-doekjes-6-stuks

Als je baby ouder en sterker wordt en zelfstandig rechtop kan zitten kun je oefenen met over rollen van een bal.  Ga tegenover je kind zitten en rol de bal zachtjes over de grond naar je kind toe. Dit kan natuurlijk met de Oball maar ook met een andere zachte bal die makkelijk op te pakken is. Wissel het zittend spelen af met het liggen op de buik voor een andere ervaring en om sterke rugspieren te ontwikkelen.  Of rol een bal weg en ga er samen met je kind achteraan door te tijgeren of te kruipen. Ballen nodig uit tot bewegen voor jong én wat ouder.

Als je kind groter wordt kan hij of zij steeds meer gericht bewegen. Een paar fijne ballen om mee te gooien, te laten stuiteren en de eerste vangoefeningen te doen zijn dan eigenlijk onmisbaar. Stevige ballen vinden sommige kinderen nog spannend. Begin dan met een zachte bal, ballon of een ballonhoes. Dat laatste is een stevige hoes waar je een ballon instopt voor je hem opblaast.  Hierdoor is de ballon niet alleen beschermd maar ook makkelijker te vangen en te gooien. In mijn praktijk is de pluche ballonhoes altijd een groot succes omdat hij zo heerlijk zacht is.

Ballonhoes pluche hooghouden

De Senso softbal is licht, zacht en stuitert heerlijk. Wat zal je kind verbaast zijn als de bal of ballon weer terug stuitert als je deze op de grond of tegen de muur gooit. Je kind kan de ballon ook in de lucht houden door er tegen aan te slaan met zijn  hand. Heb je een paar lege flessen in huis? Zet ze op een rij neer en laat je kind ze omrollen. Wat een mooi spelletje blijft dat! Of bouw een toren met kubussen of blokken en probeer deze om de  beurt om te gooien met een bal. Het leren vangen van een bal met 2 handen is iets dat enige oefening vergt. Wil je het wat makkelijker maken voor je kind? Begin dan zittend en dichtbij. Als het lukt kun je steeds iets verder weg gaan zitten en later ook staand overgooien. Is een gewone bal nog iets te moeilijk? Probeer dan eens een middelgrote knuffel of deze Succesbal. Doordat het materiaal meebeweegt is de kans op succes bij het vangen een stuk groter.

Succesbal vangen

Ook kan je kind vanaf nu schoppen tegen een bal. Zo leert hij zijn voeten te sturen en ook even op 1 been te staan. Dat is goed voor de ontwikkeling van het evenwicht. Even geen bal in buurt? Maak dan een van grote krant een prop en laat je kind die eens wegschoppen. Wat zal het genieten zijn voor allebei!

Schoppen

 

nieuwe ballen CollageVoor de verschillende ballen kun je terecht in de webshop