Spring naar inhoud

Bakker’s trio / kinetic sand

Geschreven door: Anne de Vos
Datum: 10 februari 2015

Op internet en in speelgoedwinkels kwam ik het ineens overal tegen: speelzand, kinetisch zand, superzand, toverzand. Omdat er zo veel variatie was, heb ik lang getwijfeld wat ik zou doen, maar toen kwam ik bij Toys42Hands een set proefpotjes tegen waarmee we eens konden kijken welke het beste beviel. Nadat we die eens goed uitgetest hadden, was de conclusie dat het kinetisch zand van Waba Fun hier het beste in de smaak viel, dus heb ik een doos van 1 kg aangeschaft, samen met de opblaasbare zandbak en het baker’s trio. Lotte is namelijk dol op taartjes maken en versieren.

Afgelopen week kwam het pakketje binnen en het was meteen een doorslaand succes! Er is in een paar dagen tijd al uren mee gespeeld en dat had nog meer kunnen zijn als we af en toe ook niet hadden moeten eten en slapen…

kineticanne1

Op woensdagmiddag heb ik de zandbak opgeblazen, het zand erin gedaan, de taartvormpjes erbij gelegd en verder, om de taartjes te kunnen versieren, ook platte glaskralen (Xenos of dierenwinkel bij aquariumbenodigdheden) in een aantal kleuren.

kineticanne2

Het was meteen een groot succes. Lotte begon meteen fanatiek ‘het deeg te kneden’, taartjes te maken en de verschillende vormen uit te testen. Ik heb zelf ook een poosje mee gedaan (ik kon de verleiding niet weerstaan) en ging de taartjes versieren met de glaskralen. Dat wilde Lotte natuurlijk ook en ze heeft prachtige taartjes gemaakt. Met het plastic mes en de taartschep van het baker’s trio sneed ze stukken taart af en die werden vol trots aan mij aangeboden. En natuurlijk heb ik er heerlijk van gespeelsmuld!

Wat ze ook heel leuk vond om te doen, was de glaskralen verstoppen in bergen zand en ze er dan met haar vingers weer uitzeven.

kineticanne3

Na anderhalf uur heerlijk spelen moest de boel helaas opgeruimd worden, want we hadden de tafel nodig om te eten, maar anders had ze gerust nog een hele poos verder gespeeld.

Twee dagen later, op de vrije vrijdagmiddag, wist ze meteen wat ze wilde doen: weer taartjes bakken met het ‘binnenzand’. En deze keer had ze bedacht dat de Playmobilpoppetjes ook mee mochten doen. Omdat ik dat vanwege de scharnierende delen niet helemaal zag zitten, mochten in plaats daarvan de Barbapapa-poppetjes meespelen. Ook had ik de goldminer’s set tevoorschijn gehaald en had Lotte uit haar winkeltje de kunststof ijshoorntjes en ijsschep gepakt.

Eerst heeft ze weer heel veel taartjes gebakken en ijsjes gemaakt en die gepresenteerd aan de Barbapapa-familie. Later hebben we er ook nog wat koekvormpjes bijgepakt om heerlijke koekjes te maken en die natuurlijk ook weer te versieren met de glaskralen.

Daarna had ze bedacht dat ze de Barbapapa-poppetjes ook kon begraven in het zand en verstoppen in de bakjes en koker van de goldminer’s set.

kineticanne4

Ook deze keer is er na ruim anderhalf uur met frisse tegenzin opgeruimd.

Dat opruimen gaat trouwens erg goed met het kinetisch zand. Er gaat weliswaar wel eens wat naast de zandbak, maar dat is heel goed op te rapen. Als je een klontje zand pakt, kun je daarmee de rest oppakken: kleine klontjes en kruimeltjes trekken dan als vanzelf naar die grotere klont toe. Zelfs op onze grindvloer, waar normaal gesproken alles meteen tussen de kleine steentjes verdwijnt, kun je de klontjes goed oppakken zonder dat er allemaal kleine kruimeltjes afvallen en in de vloer verdwijnen. En op tafel wrijf je gewoon alles naar elkaar toe en kun je het zonder enige moeite in één keer oppakken.

kineticanne5

Mocht je thuis zelf ook taartjes en koekjes willen gaan bakken met kinetisch zand, dan wel één waarschuwing: ik had ook een paar siliconen cupcakevormpjes gepakt, maar die kun je blijkbaar niet gebruiken bij het kinetisch zand! Bij alle andere vormpjes komt het zand er zonder enig probleem af, maar bij de siliconen vormpjes komt het er gewoon níet af. Hoe ik ook wreef, het ging alleen maar meer vastplakken. Uiteindelijk heb ik de vormpjes onder de kraan afgespoeld, wat ik erg zonde vond van het zand dat er nog aan plakte, maar het was de enige manier om ze weer schoon te krijgen.

Als je geen glaskralen hebt, dan kun je natuurlijk ook allerlei andere dingen gebruiken om de taartjes te versieren: kralen, knopen, rietjes die je in stukjes knipt als kaarsjes, pionnetjes of fiches van spelletjes, gekleurde luciferhoutjes of ijsstokjes en ga zo maar door.

 hape-baker-s-trioKlei, vormpjes, deegrollen, zandbakken… alles hier te vinden