Spring naar inhoud

20 speelsuggesties met de Pop it’s! Rage voorbij? Nu aan de slag met de motoriek!

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 19 oktober 2021

Pop it in combinatie met sensomotorisch spel

“Waren de pop- it’s een korte rage? Gebruik jij ze nog en zo ja hoe?

Ik vind ze nog steeds super leuk voor de fijne- en de senso- motoriek. Er is zo veel meer dan alleen ploppen mogelijk.”

Met deze oproep op facebook is een prachtige en zeer creatieve verzameling ideeën ontstaan wat je met de pop it nog zo alles kunt doen. Genoeg redenen om ze niet te laten in stoffen! Haal ze uit de kast en bied ze op een nieuwe manier aan. Misschien prikkelt dit de fantasie voor eigen ideeën?!

Kim:
1. Verschillende vloeistoffen in een rondje doen (water, olie, yoghurt, gel, etc.) Eventueel met voedingskleurstofjes er in. En dan kids laten tippen met hun vingers en zien wat er gebeurd als de vloeistoffen met elkaar mengen. (Een pipetje, kwastje, lepeltje is een leuke aanvulling) Je kunt het ook enkel om het kleuraspect laten gaan en met verschillende kleuren verf werken die zo gemengd kunnen worden. Als je geen nat rommeltje wil dan is het ook leuk met bijvoorbeeld gekleurde rijst. Maar een handdoek er onder zal al veel opvangen doordat de hoeveelheden klein zijn.

Petra:
2. Gebruiken tijdens senso. Met scheerschuim, haargel of iets anders voelt de pop-it nog fijner!

Annette:
3. Ze schijnen ook erg lekker te zijn, 1 van mijn oppaskindjes stopt de pop it voor een deel in zijn mond. Je kunt ze gewoon afwassen. Je kan ze vullen met gesmolten chocolade melts of ranja met gelatine, dat voelt weer anders en is lekker, helaas kunnen ze die snoepjes dan niet ploppen.

Anneke:
4.En helemaal out of the box leg de pop-its op de grond en maak er een blote voeten pad van. Desnoods met ogen dicht en klasgenoot moet begeleiden.

Judith:
5. De waterballetjes/waterbeads passen er precies in!

Pop its voor fijne motoriek en didactisch leren

Danielle:
6. Met een dobbelsteen gooien: het aantal ogen mag je ploppen. Wie heeft als eerste de hele pop-it vol? Hierop kun je variëren door de kuiltjes te laten vullen met materialen (kraaltjes, pomponnetjes etc) van het aantal ogen wat is gegooid).

Mirjam:
7. Laat 1 kind een opdrachtje (aantal blokjes stapelen, rondje lopen, 5 rode spullen verzamelen, enz) uitvoeren. Een ander kind plopt met 1 vinger 1 balletje tegelijk. Als de vorm helemaal geplopt is, omdraaien en weer ploppen. Hoe vaak is de hele vorm geplopt voordat de opdracht klaar was??? Of hoeveel plopjes heb je kunnen maken voordat de opdracht klaar was? ( voor de goede tellers! )

Sara:
8. Lettertjes in de pop it en dan met het pincet de lettertjes eruit halen en kleine woordjes make.

Ellen:
9. Patronen verder zetten door er gekleurde balletjes in te doen.

Sanne:
10. Kinderen een wedstrijd laten spelen met een dobbelsteen.. omste beurt gooien en dat aantal ploppen en zo door totdat iemand heeft gewonnen doordat die pop it al klaar is.Anneke:

Esther:
11. Leren rekenen met twee pop its naast elkaar

Anneke:
12. Met de letters woorden leggen in de rij van de pop-it. Dus kleine woorden en lange woorden.

13. Met de balletjes sorteren op kleur, fijne motoriek leren, en dan nog moeilijker met de pincet.

Pop its gebruiken voor ontspanning en concentratie

Chaja:
14. Wij geven het regelmatig aan kinderen zodat ze met meer aandacht kunnen horen, en laten het aan de kinderen over wat ze er mee willen doen!

Mirjam:
15. Laat de kinderen hun ogen sluiten. Plop een paar rondjes. Hoeveel plopjes hoorde je? Uiteraard natellen door ze terug te laten ploppen door n kind.

Nienke:
16. Wij gebruiken ze gecombineerd met een kleurplaat ervan. Dan oefen je eerst met de pincetgreep (die bolletjes er uithalen) en daarna het kleuren van kleine vlakken. Altijd een groot succes!

Gea:
17. The pop its kunnen in het “friemelmandje” Voor kinderen die tijdens kring momentjes graag iets in hun handen hebben!

Miriam:
18. Of tempo ploppen! Wie plopt het snelst alle rondjes ( en weer terug)?? Timer erbij om tijd op te nemen.

Inge:
19. Wij doen hier boter-kaas en eieren met de pop-its.

Annette
20. Je kan ook balletjes in de pop it doen en ze dan om hoog/weg ploppen.