Sensory tubes – speelsuggesties

Eerder schreef ik een stuk over de Sensory tubes, doorzichtige kijkbuizen om mee te spelen. Ik testte ze uit en vond het een leuke en degelijke set. Fijn, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die ook benieuwd zijn naar wat je zoal in de buizen kunt stoppen. Welke materialen geven een leuk effect en welke niet?

De handleiding geeft 19 suggesties wat je zou kunnen doen. De handleiding is in het Engels, Frans, Duits en Spaans, maar is eenvoudig geschreven en geeft je al wel wat ideeën wat je zou kunnen doen.  Toch wil ik ook nog enkele suggesties geven.

Kijken en luisteren (dichte doppen)

 • Water met daarin pompons
 • IJzeren voorwerpen (eventueel in water) en dan aan de buitenkant een sterke magneet heen en weer bewegen
 • Kralen (eventueel in water)
 • Waterballetjes
 • Plastic speeltjes, (stukjes lego, nopper, diertjes, iod)
 • Stuiterballen
 • Knikkers
 • Loom bandjes
 • Haargel en knikkers
 • Piepschuim balletjes (te koop bij bouwmarkten) en eventueel kleine speeltjes/voorwerpen

Geur (open doppen)

 • Laurierblaadjes
 • Kaneelstokjes
 • Vanillestokje
 • Een watje met een paar druppels etherische olie (en eventueel nog wat leuke voorwerpen om naar de kijken)
 • Dennenappels
 • Rozemarijn
 • Lavendel

In de handleiding wordt erover gesproken dat je olie en water in de buizen kan doen, babyolie, maar ook plantaardige olie en eventueel wat kleurstof. Ook op internet zie je vaak van dit soort voorbeelden. Ik heb het uitgeprobeerd en vind het effect tegenvallen. Als je de buis pakt en deze zachtjes beweegt geeft het even een mooi effect, grote druppels olie dansen dan in het water heen en weer. Al heel snel gaan de vloeistoffen zo ver door elkaar dat je alleen een troebele drab ziet en het duurt erg lang voordat het water en de olie weer op hun plaats zijn gezakt. Ik vind het lijstje hierboven leukere suggesties bieden met een mooier resultaat.

Ook staat er in de handleiding de suggestie om een buis te vullen met water met een scheutje glansspoelmiddel (van de vaatwasser), dit vond ik een erg leuk effect geven. Zeker als je de buis een beetje ‘rondschud’ (zoals je een ei zou klutsen) krijg je een prachtige draaikolk in de buis!

Ook water met glitter, of ongekookte rijst met daarin kleine voorwerpen, vind ik echte aanraders.
learning-resources-zintuigbuizen-sensory-tubesWil je deze tubes aanschaffen, dat kan in de webshop

 

Filmpje van Sensory tubes met kleur en olie. Ontvangen van een klant, als reactie op deze speelsuggesties, bedankt hiervoor!

Sharon Vleugel

About Sharon Vleugel

Ik ben Sharon Vleugel, leerkracht basisonderwijs, afgestudeerd spelbegeleider en moeder van Nine en Stella. Naast mijn werk in het onderwijs, heb ik met gehandicapte kinderen gewerkt, in een Speel-o-theek en in een grote speelgoedwinkel. Momenteel werk ik op de kinderafdeling van een ziekenhuis. Ik vind het heel belangrijk dat kinderen kind mogen zijn en lekker kunnen spelen. Vanuit de spelbegeleiding help ik kinderen bij wie het spelen niet goed lukt, maar ik ben ook altijd op zoek naar goed en origineel spelmateriaal. Al spelende kun je alles! Plezier hebben, genieten, leren, groeien, knoeien, lachen, huilen, bewegen, … De kennis die ik inmiddels heb opgedaan wil ik via mijn website www.spelspeelspelen.nldelen, want spelen doe je niet alleen, dat doe je samen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *