Pinguins on ice…. inzicht en open staan voor veranderingen

Hoewel de zomer er aankomt, is het spel Pinguins on Ice (van Smart Games) een echte vakantie aanrader!
Dit spel is gebaseerd op pentomino vormen en vraagt inzicht en vooral open staan voor veranderingen.
Het spel bestaat uit 5 pinguïns die zich op glad ijs begeven. IJsschotsen die op zee drijven veranderen van vorm en schuiven en glijden voortdurend en de pinguins moeten op de juiste plaats terechtkomen.

smartgame pinguin on ice

Elk puzzelstuk kan dus meerdere vormen aannemen. Maar je weet in de meeste opdrachten niet welke vormen je nodig zult hebben voor de oplossing. Ieder puzzelstuk wordt zo een puzzel op zich. (met 5 verschillende puzzelstukken maak je 13 mogelijke vormen).

PinguinsoniceCollage

Je hebt je geheugen en je visuele voorstellingsvermogen nodig. Je moet logisch denken, goed de mogelijkheden van de vormen onthouden en een strategie bedenken om de oplossing te vinden.
Zoals bij de meeste Smart games bestaat de opdrachten uit verschillende niveau’s oplopend in moeilijkheid.

tweehandig pinguin on ice

Veel kinderen vinden de eerste niveaus te makkelijk, je krijgt de vormen al gegeven, waardoor ze de neiging hebben deze opdrachten over te slaan.
Ik laat de kinderen dan zien, dat als je in het junior level bent, er alleen nog maar Pinguins op de opdrachten staan die graag op de juiste plek willen komen.

pinguin on ice smartgame

Het spel is voor kinderen vanaf zes jaar, maar voor volwassenen is het zeker een leuke uitdaging.
Mijn collega en ik gebuiken het in onze bolleboosuur dat wij elke woensdag vanuit de speelotheek Ketelbinkie aanbieden.

puzzel pinguin on ice

De glimlach op het gezicht van een kind die een opdracht heeft gehaald laat het ijs, voor zover aanwezig, meteen smelten.
Soms zien wij twee kinderen samenwerken aan een oplossing of iedere een opdracht maken.

smartgames-pinguins-on-ice
Het smart game met schuifblokken voor tweehandig spelen in de webshop direct bestellen

Claudia Benmesahel-Kruidbos

About Claudia Benmesahel-Kruidbos

Mijn naam is Claudia Benmesahel-Kruidbos, Ik ben getrouwd en heb 2 heerlijke, maar totaal verschillende kinderen, de oudste hoogbegaafd en de jongste meervoudig gehandicapt. Zij stellen mij steeds weer voor een nieuwe uitdaging en laten me zien dat er altijd een mogelijkheid om te leren is. Sinds 2010 heb ik een eigen praktijk waarin ik leer-en opvoedondersteuning biedt aan kinderen en ouders. Daarnaast ben ik werkzaam op diverse scholen waar ik niet alleen de kinderen begeleid maar ook de leerkrachten. In mijn vrije tijd ben ik voorzitter van Speelotheek Ketelbinkie en regiocontact persoon voor de VSN (Vereniging Speelotheken Nederland). Sinds 2012 begeleid ik met mijn collega Marjon het Bolleboosproject waarbij elke woensdagmiddag kinderen die behoefte hebben aan “een beetje meer” een uitdagend uurtje krijgen aangeboden. Hierbij maken we gebruik van de spellen uit mijn praktijk. Nieuwschierig geworden... kijk dan eens op de site van www.leerdenken.nl of www.onderwijsadviesflevoland.nl. “Op het moment dat ik stop met leren, beperk ik een kind in zijn ontwikkeling door mijn gebrek aan kennis.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *