Geo Board gebruik als schrijfvoorbereiding

Het Geo Board is een solide, mooi vormgegeven en netjes afgelakt bord met 16 rode grove noppen. Deze noppen hebben de vorm van een paddenstoeltje en daarmee is het nauwelijks mogelijk dat de elastiekjes los schieten. De meegeleverde elastiekjes hebben vrolijke (neon)kleurtjes.

geoboard-collage

Het is de bedoeling dat de elastiekjes om de noppen heen worden gelegd. Je kunt er dan verschillende figuurtjes mee maken. De trekkracht van deze elastiekjes is niet onbeperkt. Wanneer je een rij van vier noppen wilt omtrekken is dat eigenlijk niet mogelijk. Maar dat hoeft zeker geen bezwaar te zijn.

geoboard-vormen-collage
Wanneer de kracht in de handen of vingers niet heel groot is, en je wilt dat trainen, dan kan ik me voorstellen dat je voor het gebruik ter aanvulling ook elastiekjes gebruikt die sterker en stugger zijn, of juist soepeler en gemakkelijker. Op die manier kun je niet alleen variëren, maar ook de trekkracht oefenen. Elastiekjes van verschillende lengtes zullen bovendien de fantasie tot het maken van veel verschillende figuren aanspreken.

geoboard-elastiekjes-collage

Door de vorm van de noppen is het maken van een ‘figurenmal’ niet heel voor de hand liggend. Maar uiteraard kun je wel voorbeeldfiguren tekenen om na te laten leggen op het Geo Board. Dit kunnen iets oudere kinderen wellicht ook voor de wat jongere doen.
geoboard-voorbeeld-collage

Het Geo Board is voornamelijk tweehandig inzetbaar, maar leent zich ook voor eenhandig werken. Je kunt moeilijkere opdrachten bedenken waarbij het kind een tweetal figuren met beide handen tegelijk maakt, maar dan in elkaars spiegelbeeld.

2016-10-20-15-52-01

 

houten-geobord-noppenbordGeoboard en extra elastiekjes zijn te bestellen in de webshop

 

 

 

Voorbeelden zijn ook op internet te vinden, deze in bij voorbeeld van een Pinterestbordfdb195b9a40d1b9785139c87454f7e70

Majella

About Majella van 't Hul

Mijn naam is Majella van ’t Hul, getrouwd en moeder van 4 kinderen waarvan de oudste twee inmiddels het huis uit zijn. Wij wonen in Hengelo (Ov.) in het prachtige Twentse landschap. Sinds 2014 ben ik werkzaam als ambulant begeleider voor Koninklijke Kentalis in Enschede. Daarvoor heb ik bijna 10 jaar gewerkt met kinderen uit de cluster 3 doelgroep. Kinderen met een motorische beperking of chronische ziekte ondervinden regelmatig moeilijkheden bij het leren schrijven. In die tijd heb ik me in dit vakgebied verdiept en gespecialiseerd. Ik haalde mijn diploma als schrijfspecialist in 2010 in Amsterdam. Het heeft me altijd mateloos gefascineerd hoe het proces van leren schrijven zich voltrekt in de totale ontwikkeling van een kind. In de huidige maatschappij is het gebruik van smartphones, tablets en computers niet meer weg te denken. Waarom zou je nog leren schrijven tegenwoordig? Omdat schrijven meer is dan een schriftelijk communicatiemiddel! Het motorische aspect van deze vaardigheid is een zeer ten onrechte, bijna verwaarloosd onderdeel binnen het huidige basisonderwijs. Ik heb hierover al meerdere artikelen geschreven. Juist in deze tijd waarin het zo gemakkelijk is om digitaal een boodschap over te brengen is het van cruciaal belang te blijven schrijven. Mede daarom ben ik in 2015 van start gegaan met een eigen praktijk ‘Grip op Schrijven’ waarin ik het belang van schrijven benadruk en hoop dat ik scholen kan overtuigen van het nut ervan. In dat kader ben ik erg blij met webshops zoals Toys42Hands van Tanja Damhof. Het staat werkelijk bol van de materialen die stuk voor stuk inzetbaar zijn ter stimulering van de grove en fijne motoriek. Materialen waar ik scholen op mijn beurt weer attent op kan maken als ze ergens naar op zoek zijn. Ik zou zeggen doe je voordeel met de vele blogs die er al te vinden zijn. Ik zal er zeker en met veel plezier ook mijn bijdrage aan leveren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *