Spring naar inhoud

Zelfopenende kinderschaar Ergo jr.

Geschreven door: Angela Rozema-van Koeveringe
Datum: 4 mei 2017

Hulpvraag: Tanja heeft mij als kinderergotherapeut gevraagd een nieuw type schaar uit te proberen van de bekende firma Westcott. Deze firma maakt goede scharen voor de kinderhand. Echter ze hebben nu een speciale schaar geproduceerd voor kinderen in de kleuterleeftijd. Hij heeft de toepasselijke naam Ergo jr.

Test: Ik heb hem in de afgelopen periode geprobeerd met diverse kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar met een motorische beperking of bijzondere ontwikkeling.

 

 

 

 

 

 

 

Ervaring met de schaar: Wat mij vooral is opgevallen is dat de bijzondere stand van de knipbladen eigenlijk heel natuurlijk voelt en eruit ziet. De kinderen knippen hierdoor mooi met de armen langs het lijf. Ook nodigen de twee diverse knipogen uit tot een goede schaargreep. En tja… wat is dan een goede schaargreep? Ik leer de kinderen aan om te knippen met de duim in de kleine oog boven en de wijsvinger om de schaar heen. De overige vingers passen dan mooi in het onderste oog. De greep met de wijsvinger eruit is er een die je niet altijd ziet. Echter hij geeft meer sturing aan de beweging zodat preciezer knippen mogelijk is. Deze schaar leent zich er goed voor.

Ervaring met de zelfopenende functie: Dan is er nog een extraatje 🙂 Hij heeft een veertje om zichzelf weer te openen, zoals we ook kennen van andere kleuterscharen. Deze veer werkt goed voor het vergemakkelijken van de knipbeweging. Hij geeft goede weerstand en feedback.
Deze schaar is in mijn ogen echt bedoeld voor de beginnende knipper, een peuter of jonge kleuter. De veerstand zou ik alleen gebruiken als er aanleiding toe is. Dus bijvoorbeeld bij een motorisch beperkt of anders ontwikkelend kind, bijv. een kind met DCD of beperking aan de handen. Maar de veer laat zich gemakkelijk uitschakelen en zit niet in de weg, dus het is fijn om deze schaar tot je beschikking te hebben zodat je kunt variëren met deze aangepaste kniphoek en de veerfunctie

Mijn conclusie is dan ook; fijne schaar voor de kleuterleeftijd.
Nu is het alleen nog wel wachten, op een versie voor de linkerhand. Die komt er, geeft Westcott aan, dus nog even geduld.

te bestellen in de webshop