Spring naar inhoud

Waarom is bewegen goed voor je?

Geschreven door: Sanne Peters & Hanneke Geerts
Datum: 24 mei 2023

We weten allemaal dat bewegen goed voor je is, maar waarom is dat nou zo?

Kortgezegd ontwikkelt je brein en centrale zenuwstelsel zich door te bewegen. Je brein zorgt ervoor dat je kunt bewegen en door beweging ontwikkelt het brein zich. Wanneer je geboren wordt liggen er een heleboel neuronen (zenuwcellen) in je brein, in groepjes, klaar. Elke groep heeft een eigen taak, maar kan zijn taak pas uitvoeren als ze goed verbonden zijn met elkaar. Verbindingen tussen deze groepjes neuronen worden gemaakt door het maken van bewegingen, er worden dus verbindingen tussen verschillende hersengebieden gemaakt. Door een beweging vaker te herhalen, wordt de verbinding steeds steviger. Hoe meer er bewogen wordt, hoe meer neuronale netwerken er dus ontstaan.
De basis hiervan wordt al gelegd tijdens de zwangerschap en de geboorte. Er ontstaan reflexpatronen die ons brein helpen rijpen. Deze primaire reflexbewegingen zijn de basis voor de ontwikkeling van de verbindingen in ons brein. De primaire reflexen moeten zich volledig ontwikkelen om gericht te kunnen bewegen en de totale ontwikkeling op gang te brengen. Wanneer kinderen bepaalde beweegpatronen onvoldoende hebben geoefend, kan dat ervoor zorgen dat onderdelen in het brein minder goed samenwerken. Dit kan ertoe leiden dat een kind bijvoorbeeld altijd ‘aan’ staat, leerproblemen ontwikkelt, boze buien heeft of niet stil kan zitten.

Breinprikkels zet zich op allerlei manieren in om de motorische rijping bij jonge kinderen zoveel mogelijk te stimuleren.

Hiervoor biedt Breinprikkels een aantal zaken aan:
– Beweegprogramma voorschools
– Beweegprogramma kleuters
– Beweegprogramma groep 3
– Cursussen/lezingen
– Aanbod op maat

Wat kun je nu doen om bovenstaande zoveel mogelijk te stimuleren?

– Laat je kinderen kind zijn en lekker veel vrijuit spelen.
– Leg baby’s lekker veel op de buik op de grond om te spelen, bijv. met de tuimelaar of het baby buikkussen.
– Laat oudere kinderen lekker veel bewegen, buiten spelen en klimmen, kruipen, tijgeren. Zoek je nog wat buitenspeelgoed? De katapult is leuk om in te zetten als uitdagend samenspel. Voor de samenwerking tussen beide hersenhelften zijn de swoosh bullet bal en de gooi- en vangnetjes een fantastische aanvulling!
– Ben niet bang dat je kind een keer valt, vallen hoort ook bij de ontwikkeling. Uiteraard wel verantwoord! 😊
– Wanneer je kind het tijgeren of kruipen over lijkt te gaan slaan, probeer hem dan toch te stimuleren. Doe met hem mee, daag hem uit (met bijvoorbeeld materialen als een kruiptunnel) of laat een broertje of zusje het voordoen.
– Ga regelmatig even op één been staan, maak een balansparcours of hinkelparcours of laat kinderen staand zich aan- en uitkleden. Veel oefenen met het houden van balans zorgt ervoor dat het kind ook in andere situaties weinig moeite hoeft te doen om in balans te blijven, bijvoorbeeld bij het rustig zitten op een stoel.

Conclusie

Het is voor kinderen (en volwassenen) van jong tot oud van belang om lekker veel in beweging te zijn. Ga dus, ongeacht de leeftijd van je kind, veel met je kinderen naar buiten en daag ze uit om te klimmen, te spelen, te kruipen, te huppelen en te balanceren. De materialen van Toys42hands kunnen hierbij heel mooi helpen om kinderen uit te dagen in hun spel.

Namens Sanne en Hanneke van Breinprikkels wensen we jullie veel beweegplezier!