Spring naar inhoud

Versterk het vermogen van kinderen om te focussen met de Kooshbal

Geschreven door: Bernarda Geurtzen
Datum: 13 augustus 2015

Door te focussen op dat wat je wilt, richten je hersenen op het doel dat je wilt bereiken. Als een kind 5 á 6 jaar is kan het al op eenvoudige en prettige manier leren om de aandacht te richten. Kinderen leren daarmee ook hun eigen energie te regelen. Immers buiten in de speeltuin heb je een ander level van energie nodig dan als je aan tafel een boekje leest.

2015-05-07 13.47.34a

De kooshbal voelt zacht en misschien wat kriebelig aan. Heerlijk om mee te friemelen, te gooien of te spelen. Het is een goede oefening voor de fijne motoriek én verhoging van de concentratie.

2015-07-02 08.15.33

Als juf heb ik altijd twee kooshballen in mijn tas zitten. Ik gebruik het voordat ik met de kinderen ga lezen, rekenen of tijdens het automatiseren van de tafels. Ik vraag de kinderen achter hun tafel te gaan staan op één been . Het doet er niet toe welk been. Ik vraag aan alle kinderen om te zuchten (ontspannen). Ik noem de naam van het kind, vervolgens zeg ik een keersom en gooi de kooshbal onderhands naar het kind. Door op één been te gaan staan ervaren de kinderen sterker of ze wel of niet gefocust zijn.

2015-07-02 08.14.41

Je kunt allerlei variaties bedenken met de kooshballen. Bijvoorbeeld twee tot vier kooshballen onderhands gooien met één hand en het kind één vooraf afgesproken kooshbal laten vangen en de rest op de grond laten vallen. Of twee kooshballen uit één hand te gooien en het kind in elke hand één kooshbal te vangen.
Vraag het kind regelmatig te zuchten. Het zal het focussen versterken.
Naarmate kinderen handiger worden in het vangen en gooien van de kooshballen, kunnen ze ook met elkaar oefenen.
De kinderen hebben enorm veel plezier in het werken met de kooshballen. Je werkt aan de voorwaarden om tot leren te komen en het stimuleert kinderen om eigen controlemechanismen in te bouwen.
Heel veel gooi en vang plezier.

koosh-koosh-bal-classic-per-stukballen te bestellen in de webshop

Wil je weten wat het verschil is tussen een koosh bal en een busch wusch

Leonie heeft dit voor je uitgezocht