Spring naar inhoud

Kleien eens anders bekeken, sensorische ervaring opdoen

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 3 november 2022

VOOR KINDEREN DIE GRAAG KLEIEN

Er zijn kinderen die gek zijn op kneden. Ze kunnen letterlijk uren en elke dag wegzakken in boetseerklei. Voor meer ervaringen op zintuiglijk vlak is het uitproberen van verschillende kleisoorten een verrijking van het spel. Welk soort klei is het beste om mee te bouwen, landschappen te ontwerpen, te ontspannen en ontprikkelen, welke is makkelijk uit te rollen, welke kan het langst uitgetrokken worden….

VOOR KINDEREN DIE NIET VAN KLEIEN HOUDEN

Even zo zijn er kinderen die er niet van houden om hun vingers in klei te steken. Voor deze kinderen is een gestructureerde opbouw met een grote verscheidenheid aan variëteiten zinvol. Er is klei dat niet aan je handen plakt, dat wel of niet ruikt, dat verkruimelt of lekker bij elkaar blijft. Door samen en langzaam te verkennen kan de grens misschien worden verlegd, om zintuiglijke ervaringen mogelijk te maken en uit te breiden.

VOOR VOLWASSENEN

Natuurlijk bestaan deze twee soorten kinderen ook bij volwassenen. Er is vaak maar één klei bekend uit de eigen jeugd, dus ook hier valt op zintuiglijk gebied veel te winnen. Klei kan daarnaast heel specifiek gebruikt worden voor bepaalde vinger- en handoefeningen. Ook hier kun je met verschillende soorten opbouwen.