Spring naar inhoud

Experimenteer met verschillende soorten klei: doe nieuwe sensorische ervaringen op

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 3 november 2022

Klei is een geweldig materiaal om creativiteit en zintuiglijke ervaringen te stimuleren bij kinderen én volwassenen. Sommige kinderen zijn er dol op, terwijl anderen het vermijden. In deze tekst ontdek je dat verschillende soorten klei kunnen bijdragen aan het spelplezier en de ontwikkeling van fijne motoriek. Of je nu een oude bekende bent of voor het eerst klei ontdekt, er valt altijd meer te ontdekken.

Voor kinderen die graag kleien

Er zijn kinderen die gek zijn op kneden. Ze kunnen elke dag uren wegzakken in boetseerklei, ontspannen en creëren. Voor meer ervaringen op zintuiglijk vlak is het uitproberen van verschillende kleisoorten een verrijking van het spel. Welk soort klei is het beste om mee te bouwen, landschappen te ontwerpen, te ontspannen en te ontprikkelen? Welke klei is makkelijk uit te rollen? Welke kan het langst uitgetrokken worden? Voor kinderen die dol op klei zijn, is het een heerlijke ontdekkingstocht om nieuwe soorten uit te proberen.

Voor kinderen die niet van kleien houden

Er zijn ook kinderen die er niet van houden om hun vingers in klei te steken. Voor deze kinderen is een gestructureerde opbouw met een grote verscheidenheid aan variëteiten zinvol. Er is klei die niet aan je handen plakt, die wel of niet ruikt, die verkruimelt of lekker bij elkaar blijft. Door samen en langzaam te verkennen kan de grens om zintuiglijke ervaringen mogelijk te maken en uit te breiden misschien worden verlegd.

Voor volwassenen

Natuurlijk bestaan er ook volwassenen die heel graag of net helemaal niet graag kleien. De meeste volwassenen leerden als kind maar één kleisoort kennen, dus ook hier valt op zintuiglijk gebied veel te winnen. Klei kan bovendien heel specifiek gebruikt worden voor bepaalde vinger- en handoefeningen. Ook hier kun je met verschillende soorten opbouwen.

 

Ga op ontdekkingstocht en experimenteer met verschillende soorten klei!