Spring naar inhoud

Swingy Thingy – een fascinerende metalen spiraal

Geschreven door: Els Rengenhart
Datum: 9 maart 2018

Met een neerwaartse beweging van je hand springt de spiraal open

Van toys42hands kreeg ik de Swingy Thingy toegestuurd om uit te proberen. Het is een fascinerende in elkaar gedraaide spiraal. Door hem plat op je vlakke hand te leggen en een neerwaartse beweging te maken springt de spiraal open. Door je andere hand bovenop de spiraal te leggen en je handen in tegengestelde richting naar je toe te draaien, vouwt de spiraal zich weer op.

De spiraal vouwt zich weer op door beide handen in tegengestelde richting te draaien

Wat kun je er mee?

Om je arm laten draaien

Het leuke is dat je de spiraal om je arm kan laten draaien. Doe daarvoor de spiraal opgevouwen als een soort armband om je pols – de spiraal zal zich meteen uitvouwen. Doe je arm omhoog en de spiraal ‘loopt’ over je arm naar je schouder. Doe je arm weer omlaag en de spiraal ‘loopt’ weer naar je pols. Dit lukt het beste op blote huid.

Spiraal draait of ‘loopt’ over arm

Door je vingers in elkaar te haken, kun je de spiraal van je ene arm naar de andere arm laten ‘lopen’ en weer terug. Door precies op tijd je armen omhoog of weer omlaag te houden, blijft de spiraal in beweging. Soms moet je bij je elleboog of je pols even schudden om de spiraal door te laten lopen. Op deze manier kun je de spiraal ook aan de arm van iemand anders doorgeven.

Het laten draaien van de spiraal om je armen is een leuke activiteit, die ook nog een aantal specifieke voordelen oplevert:
• Het voelen van je armen. De spiraal zelf voelt vrij neutraal aan. Het lokt niet meteen uit om er iets mee te gaan doen. Maar zodra je de spiraal over je arm laat lopen geeft dat een prettig gevoel dat wordt veroorzaakt door het voortdurende en op een ritmische manier aangeraakt worden door de spiraal. Ook na het beëindigen van deze activiteit kan er nog langere tijd – tot enkele uren – een licht gevoel van tinteling in je armen aanwezig zijn. Het geeft extra lichaamsgevoel of lichaamsbewustzijn aan je armen, hetgeen met name een positief invloed op de alertheid heeft. Naast het tintelige gevoel spelen de onderstaande factoren daarbij ook een rol.
• Het draaien van de spiraal om je armen is leuk om naar te kijken.
• De voortdurende beweging van de spiaal houdt de aandacht extra vast.
• Het is een tweehandige activiteit. Zeker wanneer je de spiraal van je ene arm naar je andere arm laat lopen.
• Om de spiraal over je armen te laten lopen is het nodig om je armen voortdurend te bewegen.

Om een touw of plastic slang laten draaien

Bij de Swingy Thingy wordt een plastic slang geleverd, waar je de spiraal ook om heen kunt laten draaien. Dit geeft weer andere mogelijkheden met name wat betreft de samenwerking van de beide armen en het is leuk om naar te kijken. Het extra lichaamsbewustzijn komt erbij als je spiraal via je handen over je armen tot je schouder laat lopen. Zo heb je een extra lange looproute met afwisselend voelen-kijken-voelen.

Om je been laten draaien

Omdat het om je arm laten draaien van de spiraal langdurig een prettig gevoel opleverde, heb ik ook nog wat geëxperimenteerd met het draaien van de spiraal om mijn onderbeen. Voor een volwassene is het niet mogelijk om de spiraal om het bovenbeen te kunnen draaien – bij een sommig kinderen zal dat wel lukken. Maar hoe laat je de spiraal om je onderbeen lopen?
• Je kunt op je rug gaan liggen, je benen in de lucht steken en de spiraal om je enkel doen. De spiraal loopt dan langs je onderbeen naar je knie. Om de spiraal weer terug te laten lopen zet je je voeten op de grond terwijl je zelf tot zit komt of zelfs tot stand. Door weer achterover op je rug te rollen en je been in de lucht te stekken looopt de spiraal weer naar je knie.
• Ik heb het me zelf wat gemakkelijker gemaakt door op de rand van een ronde mini-trampoline te gaan zitten en me achterover op mijn rug op de mini-trampoline te laten rollen. Je benen gaan dan bijna autiomatisch omhoog. Door je benen naar beneden te doen, kom je bijna vanzelf ook weer tot zit op de mini-trampoline. Ook kun je dan gemakkelijker weer gaan staan. Dat is eigenlijk alleen belangrijk bij kinderen waarbij de spiraal om hun bovenbeen kan draaien. In plaats van de mini-trampoline kun je hiervoor natuurlijk ook het randje van je bed gebruiken of van een zitbank.
• Hoewel ik het zelf niet heb uitgeprobeerd, is het waarschijnlijk ook leuk in combinatie met een gewone schommel. Tijdens het schommelen kan de spiraal afwisselend omhoog en weer naar beneden over armen en of benen lopen.

De Swingy Thingy spiraal is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar. Hij werkt het beste op de blote huid of met de plastic slang. Ik denk dat enige voorzichtigheid in het gebruik wel op zijn plaats is. Hij is niet geschikt om mee te gooien of hardhandig mee om te gaan.
De Swingy Thingy spiraal is verkrijgbaar in de webshop.