Spring naar inhoud

Stekelballen! Waar zijn ze goed voor en wat kun je ermee?

Geschreven door: Corina de Boer-Vreeke
Datum: 20 december 2016

Stekelballen (noppen-, massage-, sensy- of egelballen) zijn zachte ballen met afgeronde uitsteekseltjes. Ze zijn er in allerlei kleuren en maten. De stekelbal met een doorsnede van ca. 10 cm is onderdeel van “De Kriebelkist” van Touching Child Care. In deze blog lees je waarom wij deze stekelballen gebruiken en krijg je drie werkvormen waarmee je zelf direct aan de slag kunt.

Uitproberen
Pak maar eens een stekelbal vast en je voelt eigenlijk direct waar hij goed voor is. Hij nodigt uit tot gooien, stuiteren, knijpen, rollen, voelen…. De “stekels” van de bal zorgen ervoor dat je hem goed vast kunt houden en geven een lichte druk op enkele van de vele tastsensoren en drukpunten die ons lichaam rijk is. 

weplay-massageolijf-groot-hardGezond lichaamsbesef
Als je met de bal gaat rollen over verschillende delen van je lichaam, zul je merken dat rollen over de arm heel anders voelt dan bijv. rollen over het hoofd. Voor veel kinderen (en volwassenen) een hele ontdekking. Op deze manier, waar voelt het rollen fijn en waar niet, gebruik je de bal om op een speelse manier te werken aan een goed lichaamsbesef. Een gezond lichaamsbesef is een heel belangrijke basis voor de verdere ontwikkeling van een kind. Als een kind weet hoe zijn/haar lichaam in elkaar zit, hoe het voelt en wat het allemaal kan, zal het zich zekerder voelen en beter in staat zijn om de ruimte om zich heen verder te ontdekken.

 


Ontspanning
Naast het bevorderen van het lichaamsbesef geeft de lichte druk van de stekels ook een heerlijk ontspannen gevoel. Dat komt omdat de druk van de stekels de doorbloeding van de spieren stimuleert en ze laat ontspannen.

Aan de slag
Als je het bovenstaande hebt gelezen, heb je vast ook al ideeën om met de stekelballen aan de slag te gaan. Thuis of in jouw groep of praktijk. Nog geen ideeën? Lees dan de onderstaande spelsuggesties afkomstig uit de handleiding bij “De Kriebelkist”.

 

Stekelbalrollen (kinderen 18-24 mnd)
Ga tegenover een kind op de grond zitten. Doe beiden de benen in een kleine spreidstand. Rol de stekelbal tussen de benen van het kind. Het kind rolt de bal weer terug. Na een paar keer kun je de bal eerst een stukje over je eigen been laten rollen voordat je hem weer terug rolt. Doet het kind je na? Zo kun je allerlei plaatsen op het lichaam bedenken waar je de bal overheen kunt rollen. Kijk ondertussen goed naar het kind. Heeft het aandacht voor wat je doet of bedenkt het misschien zelf iets wat jij na kunt doen?

Kringactiviteit stekelballen (4-7 jaar)
De kinderen zitten in een kleine kring en hebben allemaal een stekelbal. Laat ze beide handen zachtjes om de stekelbal houden. Probeer of ze de bal rond kunnen laten gaan tussen hun handen. Hoe voelt dat? En hoe voelt de stekelbal als je die tegen je wang houdt? Kun je daar ook voorzichtig rollen? Kijk samen met de kinderen waar ze nog meer met de stekelbal kunnen rollen en vraag regelmatig hoe dat voelt.

massagebal-collage

Stekelbalmassage (vanaf ca. 7 jaar)
Bij een stekelbalmassage rolt de masseur met de stekelbal over het hoofd, de rug en de armen van de ontvanger. Deze massage kun je thuis geven aan je kind, maar een stekelbalmassage is ook heerlijk voor de vermoeide en pijnlijke rug van papa of mama.

Ook in een groep is een stekelbalmassage fijn. Dan kun je tweetallen maken met een masseur en een ontvanger, die na een aantal minuten masseren van plaats wisselen.

Denk er bij het geven van een stekelbalmassage aan dat ieder mens een massage anders ervaart. De ervaring van de ontvanger is bepalend. De ontvanger geeft aan of hij/zij de massage prettig vindt of dat er misschien harder of zachter, sneller of langzamer gerold moet worden. Op deze manier leren kinderen ook spelenderwijs grenzen aangeven en respecteren.

Laat je de massage in een groep doen? Zorg er dan voor dat je eerst laat zien dat de bal echt moet rollen. Knijpen de kinderen erin dan wordt er over de rug geschuurd. Dit vindt niet iedereen prettig.

Zo zie je maar…. De stekelbal is een veelzijdig stukje speelgoed. Bestel er een of een paar en ga ermee aan de slag, op weg naar rust, ontspanning en een beter lichaamsbesef. Thuis of in jouw groep of praktijk.

weplay-massagebal-met-belletje-10cmMassageballen in verschillende maten en vormen kun je in de weshop bestellen