Spring naar inhoud

Speeltips

Geschreven door: Karen Mee
Datum: 15 mei 2015

Toen Lin nog echt klein was, hebben we een paar mooie tips gehad van de ergotherapeut wat betreft het spelen. Deze en andere tips die ik in de loop van de tijd ben tegengekomen, wil ik graag met jullie delen.

1. Plak bij het tekenen het papier vast met plakband. Door Lin de meest gebruikte aanpassing bij het spelen. Ze is namelijk dol op tekenen! Maar Lin beweegt nogal ongecoördineerd. Daardoor schuift haar papier als ze tekent continu alle kanten op. Daarom plakken we het papier altijd in alle vier de hoeken vast met plakband. En recentelijk heb ik een rol met schilderstape ontdekt. Het plakt iets minder goed vast máár is wel makkelijker los te maken van het papier zelf. Daardoor hebben Lins tekeningen eindelijk niet steeds stukjes plakband in de hoeken zitten.
woodys

2. Ook hebben wij aan tafel een paar stroken klittenband gemaakt. Het zachte deel op tafel, het harde deel aan van alles. Allereerst aan een placemat voor tijdens het eten of tekenen of eigenlijk elk moment waarop we het klittenband niet nodig hebben.
klittenband
En daarnaast aan allemaal speelgoed. Een houten spiraal, een puzzel of een boekje.dierenplank puzzel

3. Gebruik een antislipmat. Speelgoed, boeken of tekenpapier glijden daardoor minder makkelijk weg.
dycem-dycem-antislipmat-stukje-blauw

4. Er is ook speelgoed dat goed geschikt om met een touw vastgemaakt te worden aan de tafel of stoel. Hierdoor kan Lin haar speelgoed zelf weer naar zich toetrekken als het gevallen is.
ballen Collage

5. Lin heeft moeite om op de tablet gericht iets aan te raken. Met haar hand raakt ze continu de verkeerde plekken aan. Dat kan (enigszins) opgelost worden door van een handschoen de wijsvinger te knippen waardoor er alleen nog maar met de wijsvinger dingen aangeraakt kunnen worden op de tablet.

6. Buisisolatie (zie link) is bij uitstek geschikt om ergens omheen te doen. In de eerste plaats natuurlijk om leidingen heen maar wat dacht je van op de rand van een keukentje. Lin heeft een heel leuk keukentje en ze speelt er graag in, maar door haar instabiliteit wil ze nog wel eens met haar hoofd naar voren klappen. Precies op de rand van de keuken. Met een stuk isolatiebuis eromheen doet dat een stuk minder pijn. Daarnaast hebben we het spul ook gebruikt voor om een lepel heen. Hierdoor is het handvat een stuk dikker en daarmee makkelijker vast te houden voor Lin.
lepel handvat
7. Maar als laatste, en misschien wel belangrijkste tip: gebruik je fantasie. Wat voor Lin werkt, hoeft niet per se voor elk kind te werken. Kijk om je heen en denk eens buiten de gebaande paden. Net zoals dat wij een strijkklem gebruiken. Nee, niet om te strijken (want wat heb ik daar een hekel aan zeg) maar om boekjes vast te klemmen aan tafel. Niet het eerste waar je aan denkt als je in een winkel loopt maar met een beetje fantasie kan je zo heel mooie aanpassingen maken.

Heb jij nog leuke aanpassingen/tips die je wil delen?