Spring naar inhoud

Speelsuggesties met de fidget rage Pop it

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 11 maart 2021

Fidget rage

Een fidget hoeft geen uitleg. Je friemelt ermee! Het silicone materiaal is heerlijk zacht en de bubbles zijn in te drukken. Net als met luchtkussenfolie, alleen dan telkens opnieuw, je hoeft de Pop it alleen maar om te draaien en het plezier kan op nieuw beginnen.
Hierbij maakt de bubble een plop geluid.

Maar, deze nieuwe fidget rage is ook op fijn motoriek gebied voor spelletjes te gebruiken. Afhankelijk van de leeftijd en de creativiteit van kinderen komen ze er zelf wel mee. Maar voor in de therapie of als creatief aanstootje kun je ook spellen voorstellen.

Met paaseieren pincetgreep oefenen voor de vingers

Spelletjes met chocolade paaseieren vinden alle kinderen leuk. De eieren passen net in de bubble trogjes. Ons eieren waren net iets te groot, waardoor twee naast elkaar niet zo goed bleef liggen, dus, altijd eentje ertussen vrij laten wat bij een rondje best een uitdaging is. Inzicht, creativiteit en kracht regulatie worden op een speelse manier geoefend. De pincet greep is een belangrijke oefening als schrijf voorbereiding.
Daarnaast kun je natuurlijk ook over kleuren veel leren en tellen oefenen. De belangrijkste vraag? Welke kleur ei is het lekkerst šŸ˜‰

pop it

Pop it als vingertrainer voor typcursus, piano-, fluit- en gitaarspelen

Als je de pop it voor het eerst in handen hebt zal je zeker met de wijsvinger gaan ploppen. šŸ™‚Ā  Maar als die eerste drang bevredigd is kunnen natuurlijk ook de anderen vinger eens het plezier van het ploppen beleven. Laat ze eerst van links naar rechts en dan van rechts naar links een regel langs lopen. Er zullen van zelf variaties ontstaan en misschien ook volgordes. 1 x duim, 2 x wijsvinger, 1 x middelvinger, 2 x ringvinger en 1 keer pink bij voorbeeld.

Tweehandig met twee Pop it's

Met een Pop it zal uit zich zelf waarschijnlijk meestal met een hand gespeld worden. Een opdracht kan zijn om te vragen om met beide handen te ploppen. Dit zal begrijpelijk, visuell sterker en uitdagender zijn met twee Pop it’s.
De bewegingen kunnen dan gespiegelt gedaan worden, beide handen gaan tegelijkertijd van de buitenkant naar de binnenkant ploppen. Dit kan met een vinger gedaan worden, maar ook weer met meerder vinger. Net als bij met 10 vingers typen of pianospelen. Laat het kind zelf routes bedenken, helemaal eromheen aan de buitenkant of de rechte lijnen volgen. Totaal random is het moeilijkst. Een flinke uitdaging ook voor de hand-oog coƶrdinatie.

Nog lastiger, lees uitdagender, wordt het als de bewegingen de zelfde kant op gaan. Dus beide handen van rechts naar links. Dit vergt veel denk en coƶrdinatie werk en is heel goed om de hersenen eens flink te laten werken.
Ken je nog de oude typmachines? Van links naar rechts de regel vol schrijven/ploppen en dan met een “tsching” geluid weer terug naar links springen om de volgende regel vol te schrijven/ploppen.

Beweegwereld heeft gratis werkbladen voor de pop it gemaakt

Pop it werkbladen om de kinderen in je praktijk te stimuleren bij verschillende fijn motorische vaardigheden, het kruisen van de middellijn en de ruimtelijke oriĆ«ntatie. Patronen namaken met een reuzenpincet en pompom balletjes maar ook andersom; een patroon van pompom balletjes na kleuren. Samen met Mieke van Praktijkopstap maakten we werkbladen op ware grootte Ć©n in het klein voor de ronde, vierkante en achthoekige Pop it’s.
De werkbladen zijn beschikbaar in Beweegwereld.