Spring naar inhoud

Sensory tubes – review

Geschreven door: Sharon Vleugel
Datum: 2 januari 2015

Het is alweer een tijdje geleden dat ik ze voor het eerst in een webshop zag, deze Sensory Tubes. Buizen waarin je allerlei spulletjes kunt stoppen om ze eens goed te bekijken en om er (sensopathisch) mee te spelen. In eerste instantie klikte ik weg. Dit kun je namelijk ook prima met een lege doorzichtige halve literfles doen en waarom zou ik daar dure buizen voor kopen?

Toch bleven deze Sensory tubes wel in mijn hoofd zitten en een paar dagen later bekeek ik ze opnieuw. En weer wat later nog eens, en nog eens… Wat ik de eerste keer niet gezien had, was dat de buizen behoorlijk groot zijn (31 cm), voor een kind zijn deze buizen dus makkelijk te hanteren en bieden ze veel ruimte om dingen te bekijken. Ook zitten er dichte en open deksels bij zodat je er zowel vloeistoffen en kleine voorwerpen in kan doen, maar ook kunt werken met geur. Speelgoed met geur is er bijna niet en dit kan je ook niet zelf maken met een leeg plastic flesje. Mijn interesse was zeker gewekt!

Ik vond het dan ook erg leuk dat ik deze buizen voor Toys42hands mocht uitproberen. Zijn ze het geld waard? En wat kan je er allemaal mee?

Toen ik de doos openmaakte trof ik 4 doorzichtige buizen aan, 12 deksels en een handleiding. De Sensory tubes zijn geen kant en klaar speelgoed en heel even had ik een moment van: ‘Wat is hier ook al weer leuk aan?’
Dit moment was maar heel kort, want wat is het leuk! De simpelste materialen veranderen in iets bijzonders als je ze in een buis gooit en de buis vervolgens schud, rolt, kantelt of draait.
Als eerste gooide ik wat gepofte rijst in de buis en liet ik mijn peuterdochter ermee spelen. De rijst valt en rolt over elkaar heen als je de buis rolt en dit geeft een erg mooi effect, ook maakt het een mooi geluid. Mijn dochter van twee was overigens minder onder de indruk van wat ze zag dan ik, maar heeft wel heerlijk met de buizen gespeeld. Zij zet de buizen rechtop neer, wat heel goed gaat dankzij de stevige platte doppen, en kookt ermee, of speelt ermee samen met haar knuffels.

Even twijfelde ik of de buizen niet iets te groot zijn om ze met geuren te gebruiken, zou je niet heel veel geurig materiaal nodig hebben in zo’n grote buis? Toch valt dit erg mee, de buis is smal en de geur kan er maar aan een kant uit, daardoor ruik je zelfs dingen die niet sterk geuren goed. Ook beweeg je de buis vaak tijdens het spelen, zo komt er steeds weer opnieuw geur vrij. Het is ook erg fijn dat je de buizen gewoon kunt afwassen, zo kun je ze telkens weer met andere materialen gebruiken.

sensotubes1

Ik ben enthousiast over de buizen, ze zijn lekker groot en stevig, goed wasbaar en voor veel dingen te gebruiken. Zeker in instellingen of op scholen is het mooier en handiger materiaal dan een lege fles. Ook als je kind erg fan is van een kijkfles zou ik zeker overwegen om deze set te kopen, je kunt er echt meer mee. Wel moet je even goed opletten dat je de doppen goed op de buizen draait, dit kan wel eens even moeilijk gaan (aan de andere kant, je kind heeft hem dus ook niet zomaar los). De set wordt aangeraden voor kinderen vanaf twee jaar, maar als je je kind er begeleid mee laat spelen kunnen zelfs baby’s al genieten van de mooie effecten.
Onder begeleiding met de buizen spelen is ook aan te raden als je vloeistof in de buis stopt, zelf vind ik dit het allermooiste effect geven, maar als de buis dan valt kan het weleens gebeuren dat de dop (deels) los gaat waardoor hij gaat lekken.

learning-resources-zintuigbuizen-sensory-tubesLeuk? Kopen kan in de webshop