Napraat recorderknuffel meerwaarde: Interactie en alertheid

Imiteert geluiden en woorden

De recorderknuffel eekhoorn ziet er in eerste instantie uit als een mooie knuffel. Maar als je de recorder aanzet dan imiteert hij alles wat je zegt, zodra je ophoudt met praten. Uiteraard imiteert hij niet alleen de woorden die je zegt, maar ook de geluiden die je maakt. Daarbij wiebelt hij ook nog met zijn hoofd. Dat geeft een grappig effect. Het lokt uit om zodra de recorderknuffel gestopt is, zelf weer iets te zeggen of een net weer iets ander geluid te maken.

Vanzelf goed luisteren en variëren

Ik merkte dat je niet steeds hetzelfde blijft zeggen – hoewel je natuurlijk weet dat het gewoon een recorder is – maar dat je gaat variëren met ‘gekke’ geluiden, klank en toonhoogte. Het lokt onweerstaanbaar uit tot interactie en uitproberen van woorden en klanken. Het grappige is dat ik merkte, dat ook mijn alertheid door dat uitproberen van geluiden beter werd. Je gaat vanzelf goed luisteren hoe jouw geluiden geïmiteerd worden en daarmee variëren.

Interactie is meerwaarde

Ik denk dat bijna alle kinderen deze recorderknuffel leuk vinden maar bij kinderen die niet zo goed of weinig praten, of moeite hebben met interactie is er een duidelijke meerwaarde. Waarschijnlijk zijn er ook oudere kinderen of volwassenen met een verstandelijke handicap, en ouderen met dementie die veel plezier aan deze knuffel kunnen beleven. Naast het plezier is mogelijk de invloed die het kan hebben op de alertheid belangrijk.

Er zijn verschillende dieren als recorderknuffel te bestellen. Kijk in de webshop ook naar de bijhorenden filmpjes.

Els Rengenhart

About Els Rengenhart

Ik ben Els Rengenhart en heb als ergotherapeut ongeveer veertig jaar kinderen en volwassenen behandeld met problemen met prikkelverwerking (ook wel sensomotorische integratie, sensorische integratie of sensorische informatieverwerking genoemd). Die ervaring heb ik deels opgedaan in dienst van kinderrevalidatiecentra en deels als zelfstandig gevestigd ergotherapeut in mijn praktijk in Groningen. De behandelingen van de kinderen en soms ook van volwassenen bestonden voor een groot deel uit eenvoudige spelletjes of activiteiten. Deze spelletjes en activiteiten zijn samen met andere praktische informatie over prikkelverwerking beschreven op de website www.sensomotorische-integratie.nl Ik hoop daardoor een positieve bijdrage te leveren aan de dagelijkse gang van zaken van een kind met prikkelverwerking- of sensomotorische integratie problemen. Ik hoop dat de adviezen, activiteiten en spelletjes ertoe bijdragen dat u samen met uw kind meer plezier heeft en dat het leven er voor u en uw kind leuker op wordt. In 1972 heb ik een studiebeurs gewonnen van de Amerikaanse Vereniging voor Ergotherapie. Daardoor heb ik toen drie maanden in de Amerika rondgereisd en kennis gemaakt met A. Jean Ayres en haar behandelmethode - sensorische integratie. Vanaf 1975 tot 2012 heb ik verschillende cursussen sensomotorische integratie gegeven, met name voor paramedici. Als docent was ik lange tijd verbonden aan verschillende NDT (Bobath) cursussen. Momenteel ben ik nog beschikbaar voor video-analyse, training, supervisie en consulent op het gebied van sensomotorische integratie en ook als zodanig werkzaam voor het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise). Ik ben getrouwd met Bart de Vries. We hebben twee volwassenen zoons en twee kleinzoons. Els Rengenhart, ergotherapeut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *