Spring naar inhoud

Napraat recorderknuffel meerwaarde: Interactie en alertheid

Geschreven door: Els Rengenhart
Datum: 15 november 2018

Imiteert geluiden en woorden

De recorderknuffel eekhoorn ziet er in eerste instantie uit als een mooie knuffel. Maar als je de recorder aanzet dan imiteert hij alles wat je zegt, zodra je ophoudt met praten. Uiteraard imiteert hij niet alleen de woorden die je zegt, maar ook de geluiden die je maakt. Daarbij wiebelt hij ook nog met zijn hoofd. Dat geeft een grappig effect. Het lokt uit om zodra de recorderknuffel gestopt is, zelf weer iets te zeggen of een net weer iets ander geluid te maken.

Vanzelf goed luisteren en variëren

Ik merkte dat je niet steeds hetzelfde blijft zeggen – hoewel je natuurlijk weet dat het gewoon een recorder is – maar dat je gaat variëren met ‘gekke’ geluiden, klank en toonhoogte. Het lokt onweerstaanbaar uit tot interactie en uitproberen van woorden en klanken. Het grappige is dat ik merkte, dat ook mijn alertheid door dat uitproberen van geluiden beter werd. Je gaat vanzelf goed luisteren hoe jouw geluiden geïmiteerd worden en daarmee variëren.

Interactie is meerwaarde

Ik denk dat bijna alle kinderen deze recorderknuffel leuk vinden maar bij kinderen die niet zo goed of weinig praten, of moeite hebben met interactie is er een duidelijke meerwaarde. Waarschijnlijk zijn er ook oudere kinderen of volwassenen met een verstandelijke handicap, en ouderen met dementie die veel plezier aan deze knuffel kunnen beleven. Naast het plezier is mogelijk de invloed die het kan hebben op de alertheid belangrijk.

Er zijn verschillende dieren als recorderknuffel te bestellen. Kijk in de webshop ook naar de bijhorenden filmpjes.