Spring naar inhoud

7 speelsuggesties met korreltjesklei playfoam

Geschreven door: Sharon Vleugel
Datum: 22 januari 2015

Playfoam bestaat uit kleine balletjes die aan elkaar kleven. Deze plakkerige balletjes kun je kneden in allerlei vormen. De balletjes wegen bijna niets waardoor het materiaal prettig in de hand ligt. Playfoam is verkrijgbaar in allerlei mooie kleuren, is niet giftig, ruikt niet en plakt ook aan niets anders dan aan zichzelf. Kinderen kunnen er heerlijk mee spelen zonder dat ze (of de meubels) vies worden. Playfoam droogt nooit uit en kan telkens opnieuw worden gebruikt.

playfoam1

Je kunt Playfoam zien als een soort klei, met de nadruk op soort. Want je kunt het bijvoorbeeld platduwen en er met een kleivormpje figuurtjes uitsteken, maar je kunt het niet door een kleipers laten gaan. Het is zeker iets anders dan normale speelklei.  Door de structuur kun je er niet heel gedetailleerd mee boetseren, maar voor het grove knijp, kneed, duw en rolwerk is het prima geschikt. Nu klinkt dit bijna alsof je met Playfoam alleen maar wat grove handelingen kan doen, maar dat bedoel ik zeker niet. Het is juist een heel veelzijdig materiaal!

PicMonkey Collage2a

Wat kun je er mee?

  • 1. Natuurlijk kun je heerlijk kneden met het materiaal, maar je kunt er ook allerlei dieren en vormen van maken. Bij ons raakten de kleuren foam wel heel snel door elkaar, maar ook dan ziet er het nog steeds erg leuk uit. (En als je je echt verveeld, je zou de kleuren zelfs weer uit elkaar kunnen peuteren.)
  • 2. Bij het maken van dieren of vormen kun je zoals gezegd alleen vrij grof werken. Toch is dit helemaal niet erg, zeker als je ‘plat’ werkt met het foam kun je leuke tweedimensionale figuren maken. Of voeg wiebeloogjes, stokjes en veertjes toe en maak de vreemdste wezens met deze balletjesklei. Als je veertjes gebruikt, zorg er dan wel voor dat het stukje wat je in het foam duwt geen dons bevat, dit plakt namelijk wel aan de balletjes.
  • 3. Versier het foam met pailletten en andere glimsteentjes en maak zo de leukste armbanden, kerstbomen, paaseieren, enz
  • 4. Een andere leuke eigenschap van Playfoam is dat het blijft drijven. Zo kon mijn ‘vreemde eend’ dus ook echt zwemmen, of kun je van het foam vlotjes maken of experimenteren met begrippen als drijven, zinken en topzwaar.
    playfoam Collagea
  • 5. Wij gebruiken het foam vaak als ondergrond om op te spelen. Zo maak je met deze balletjes al snel een (regenboog)landschap met bergen en grotten waar je met plastic diertjes urenlang in kunt spelen.
  • 6. Playfoam is ook erg leuk in combinatie met een speelkeukentje of wat pannetjes, schaaltjes en lepels. Je maakt er de leukste soepjes, taartjes en broodjes mee!
  • 7. Maak eens ‘blokken’ van het foam, doordat het zo gemakkelijk aan elkaar blijft plakken, kun je de mooiste bouwwerken maken. Ook erg geschikt voor jonge kinderen die nog niet zo goed kunnen bouwen met gewone blokken.

learning-resources-playfoam-korreltjes-klei-8-stuksWil je playfoam zelf hebben, dat kan in de webshop