Spring naar inhoud

Playfoam Pluffle, sensomotoriek materiaal met veel prikkels

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 9 november 2019

Pluffle: sensomotoriek materiaal getest door ergotherapeut Marina

Ik heb Pluffle uitgeprobeerd bij mijn oudste kleindochter (2 jaar en 10 maanden, voorlijke ontwikkeling).

Ze vond het reuze interessant!

Geen angst voor aanraken, wel onwennig, maar imiteert wel als ik aanraak, vastpak, balletje maak, vingers verstop, etc.
Door het ‘bewegen’ en de glinsters van de Pluffle geeft het veel visuele informatie. Dit vond ze leuk, maar ook wel een beetje vreemd en eng.

Het hield de aandacht lang vast!
Maar zij gaf zelf aan na 10 minuten: ’nu wil ik ermee stoppen’.
Het is dus best vermoeiend.

Algemene indruk:

*veel sensaties: taktiel wat vreemd, maar wel prettig. Visueel: zeer rijk, houdt aandacht vast, wel moeilijk begrijpbaar voor jong kind.
*leuk voorlichtingsfilmpje erbij. Ouder kind heeft veel meer eigen fantasie-mogelijkheden. Ik structureer het spel meer in de therapie-situatie. Bij kinderen die niet van ‘onverwachts’ houden moet je wel gedoseerd aanbieden.
*Pluffle therapeutisch goed inzetbaar. Ik denk bijvoorbeeld ook voor kinderen met hoge visuele afleidbaarheid (zoals bij ADHD bijvoorbeeld). Wel kind en materiaal goed kennen voordat je het therapeutisch inzet (vanwege kans op overprikkeling).
*voor oudere kinderen leuke nieuwe sensatie, die door tactiele informatie en visuele aantrekkelijkheid aandacht lang vasthoudt.
*gebruiksgemak: met de plastik ‘zandbox’ blijft Pluffle redelijk binnen de bak. Goed op te pakken om ook laatste stukjes in de koker te doen. Maar overprikkelde kinderen gaan graaien, gooien, ongecontroleerd spel, wat dan lastig te stoppen is.

Conclusie:

Ik zie zeker therapeutische mogelijkheden! Het is ook leuk om ’nieuw’ materiaal te hebben.
Ik heb nu genoeg aan 1 koker Pluffle (zeker, omdat de felle kleuren, glinsters en ‘bewegende deeltjes’ al voldoende visuele informatie geven zou ik niet snel 2 kleuren met elkaar combineren!).
De ‘houdbaarheid’ moet ik nog verder uitproberen.

Ergotherapeut Marina, van BetaZorg

Pluffle is in verschillende kleuren te bestellen in de webshop

Nog een blogpost over dit thema lezen?

Ga naar “Mad Mattr versus Pluffle” van hooggevoeligheidsspecialist Jorieke. Zei vergelijkt heel helder Pluffle en MadMattr klei met betrekking op hooggevoeligheid.