Spring naar inhoud

Minimuffin sorteer set voor kleutergroepen

Geschreven door: Majella
Datum: 24 oktober 2016

Een nieuw materiaal, altijd leuk om uit te proberen! Het oogt erg vrolijk door alle kleurtjes en het materiaal ziet er goed en stevig uit en zo voelt het ook aan. Het is bedoeld als voorbereidende rekenvaardigheid. Je kunt er mee tellen, sorteren en ordenen.

minimuffin
Maar ook voor de fijne motoriek leent dit materiaal zich prima. Het bijgeleverde ‘happertje’ / tweezers om de mini muffins mee te pakken en weer los te laten boven het betreffende muffinvormpje, vergt even wat oefening. Het lijkt namelijk tegenstrijdig, je moet knijpen om iets los te laten en wanneer je de mini muffin wilt pakken moet je juist de spierkracht ontspannen. Ik denk dat je je daar heel bewust van moet zijn, het kan daardoor voor sommige kinderen best verwarrend zijn.

happer-collage
In dat geval zou ik gewoon het happertje laten liggen en de vingers gebruiken, is niets op tegen! Sterker nog, je kunt de mini muffins met drie vingers laten oppakken en daarmee de tweedeling in de hand stimuleren. Ter voorbereiding op het leren schrijven later, mooi meegenomen! Lukt dit niet, laat dan nog extra een klein kraaltje of een paperclip vast klemmen onder de pink en ringvinger. Dan blijven de drie ‘schrijf’vingers vanzelf over om de minimuffin mee vast te pakken.

drievinger-minimuffin-collage

De kaartjes die in de vormpjes worden gelegd geven de opdrachten aan. Staan er kleuren op de kaart, dan leg je die in het vormpje. Zie je cijfers, dan mag je gaan tellen. En bij sommige kaartjes mag je beide, dan tel je een bepaald aantal mini muffins van een bepaalde kleur. Hartstikke leuk! Als je wilt variëren pak je de dobbelstenen erbij. Er is er eentje met cijfers en eentje met kleuren. Afhankelijk van wat de kinderen al kunnen pak je ze eerst één voor één en later allebei tegelijk.

minimuffin-kaartjes-collage

Een mooi en aantrekkelijk materiaal dat veelzijdig is in te zetten in de kleutergroepen.

learning-resources-mini-muffin-sorteer-setHet spel mini muffin is te bestellen in de webshop
o
ok extra tweezers zijn er te bestellen