Spring naar inhoud

Magformers vs smartmax

Geschreven door: Karen Mee
Datum: 31 maart 2015

Al tijden wil Lin dingen bouwen net als elk ander kind. Met de grote doos duplo die we hebben lukt dat redelijk maar elk blokje op een andere zetten kost wel erg veel moeite en tijd. Met een hoop gedoe en goed gemikte slagen lukt het bouwen haar uiteindelijk wel maar het is wel erg frustrerend. En verder dan een toren van drie blokjes komt ze niet. We denken dus dat het makkelijker kan. Magnetisch bouwmateriaal lijkt ons een goede oplossing.
magneetCollage
We testen gelijk met twee verschillende soorten magnetisch bouwspeelgoed. Magformers en smartmax.
De smartmax begint al wat bekender te worden en zie ik ook al bij andere kinderen langskomen. Het zijn grote maar lichte plastic staven met aan de uiteinden magneten. Tussen deze staven kan je grote en ook lichte magnetische ballen doen. Doordat ze zo licht zijn kan Lin ze makkelijk optillen.

smartmax doos
Voor Lin is het ook fijn dat het grote onderdelen zijn. Daardoor kan ze ze goed in haar hand vasthouden zonder dat ze per ongeluk draaien en anders gaan staan dan ze wil. Daardoor kan ze de bal en de staaf mooi op elkaar klikken.
Wel blijft het probleem dat je ook magnetische bouwwerken met een zwaai van je arm makkelijk om kan gooien, net als duplotorens. Maar dat zal je met elk soort bouwspeelgoed hebben. Of we moeten het met schroeven in elkaar gaan zetten maar dat is natuurlijk niet wat we willen.

magformer spel
Ook met de magformers kan je leuke bouwwerken maken. De magformers zijn stukken kleiner dan de smartmax.

magformer hondenhalsband

Een voordeel daarvan is dat we het makkelijk mee kunnen nemen als we weg gaan. Zodoende gooi ik ze vaak in de rugzak als we op pad gaan. Zo gauw Lin er mee gaat spelen, raken andere mensen ook geïnteresseerd en voor ik het weet heeft de een of andere volwassene de magformers ingepikt. Het is namelijk stiekem ook heerlijk spul om zelf in je handen te houden en mee te friemelen.

magformer bril
Voor Lin zelf is het wel wat moeilijker om er echt mee te bouwen. Omdat het allemaal wat kleiner is vergt het meer precisiewerk en dat is nou juist zo moeilijk voor haar. Maar omdat het magneten zijn plakt alles wel gewoon lekker aan elkaar dus ook al wordt het geen perfect huisje, de magformers geven genoeg interactiemogelijkheden om het leuk te laten zijn voor Lin.

magformer toren
Als ik nu zou moeten kiezen tussen de magformers en de smartmax dan zou ik eigenlijk niet zo goed weten welke te kiezen. Beiden hebben hun voor- en nadelen en Lin vindt ze allebei even leuk.

magformerensmartmax

Maar ik heb wel een goede oplossing voor deze keuze: magneten zijn magneten; als je allebei hebt dan kan je nóg grotere en meer bijzondere bouwwerken maken dan als je maar één van de twee hebt.

smartmaxenmagformer

magneetconstructiein de webshop zijn verschillende setjes te bestellen